Közélet

Megyei közgyűlés: üzletrész vásárlásáról döntöttek, de a vásárhelyi irodát egyelőre nem adják

Megyei közgyűlés: üzletrész vásárlásáról döntöttek, de a vásárhelyi irodát egyelőre nem adják

2016. szeptember 16., péntek
Megyei közgyűlés: üzletrész vásárlásáról döntöttek, de a vásárhelyi irodát egyelőre nem adják
megyei_kozgyules_kistelek18_gs

Stabil volt a megye gazdálkodása az első félévben – hangzott el a testület kisteleki kihelyezett ülésén, ahol a képviselők döntöttek arról is, hogy üzletrészt vásárolnak a DABIC Nonprofit Kft.-ben.

Pozitívnak értékelte

Nagy Sándor

polgármester a megyei közgyűlési ülések road showját, melynek szeptemberi ülésének a kisteleki művelődési ház adott otthont. A házigazda megjegyezte, városukban az elmúlt 20 év gyakorlata az, hogy a döntéseik 95%-a egyhangúan hozza meg a testület, s reményét fejezte ki, hogy a megyei közgyűlés ülésén is ez lesz. Kitért arra is, hogy az ősz folyamán komoly munka kezdődik, hiszen az európai uniós TOP-os pályázatok elbírálás alatt állnak, amire már nagyon vártak a települések. Az egy tucat napirendi pontot tárgyaló testület tagjai kaptak egy-egy példányt a Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti értékeit felvonultató

„Rejtett kincsek” című albumból

, amellyel kapcsolatban

Kakas Béla

közgyűlési elnök elmondta, a Rákóczi téri székházukból való kiköltözés előkészületeikor derült ki, mennyi értéke is van a megyének. A gyűjtemény legjavából

kiállítást is rendeztek

, s akkor merült fel a gondolat, hogy egy exkluzív albumba is rendezik a képanyagot. A közgyűlési elnök tudatta, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert forrásból készült el 1000 darab album, ami 260 oldalon vonultat fel 160 festmény reprodukcióját tartalmazza. Napirend előtti felszólalásában Kakas Béla elnök az október 2-ai kvótanépszavazást kiemelt jelentőségűnek értékelte Magyarország szempontjából. Mint elmondta, Brüsszel betelepítési tervéről kell véleményt alkotnia a választópolgároknak, amely minden települést érint, benne Csongrád megye 60 települését. „Mi pontosan tudjuk, hogy mit jelent és mivel jár együtt a migráció, hiszen a déli határszakaszunkon zajló eseményekről a híradások bejárták a világsajtót is. Tudtuk, hogy csak összefogással lehetünk úrrá a kialakult helyzeten” – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a megyei közgyűlés tavaly tavasszal egyhangúan szavazata nyomán 1 millió forinttal támogatták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság migrációval kapcsolatos munkáját, amiből technikai eszközöket vásároltak a munkavégzésükhöz. „Tavaly júliusban az ideiglenes biztonsági határzár építésének megkezdésekor tudni lehetett, hogy egy új korszak küszöbén állunk. Először a magyar-szerb, majd a magyar-horvát határon készült el a határzár. Az illegális migráció Csongrád megye 60 települése közül Röszkét, Mórahalmot és Ásotthalmot érintette a legnagyobb mértékben, ezen települések lakóinak kitartását, példás helytállását tavaly októberben

Csongrád Megyéért Emlékéremmel

tüntettük ki” – mondta el Kakas Béla. Leszögezte, most október 2-án Európában először egy nemzet elmondhatja, mit gondol a bevándorlásról. „Ha nem állunk ki magunkért, Brüsszelben fogják eldönteni, hány embert telepítenek be hozzánk. Azt pedig európai példákból tudjuk, hogy a betelepítéssel kapcsolatos tervek végső terheit végső soron a települések viselik. Olyan teher ez, amit nem szabad a nyakunkba vennünk. Ez nem pártpolitikai kérdés, ez Magyarország jövőjéről szól és arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a bevándorlók integrációja több nyugat-európai országban is csődöt mondott már, ezt bizonyítják az egyre szaporodó „no go” zónák, hiába számítottak ezek eddig tabutémának az ottani liberális körökben. Arra biztatott, hogy október 2-án mindenki menjen el szavazni, és mondjon nemet a kötelező betelepítésre.

megyei_kozgyules_kistelek16_gs

Kakas Béla portálunknak elmondta, Csongrád megyének nem kell bemutatni a migrációt, hiszen az itt élők a saját bőrükön tapasztalták meg. Hangsúlyozta, helyesen kell értelmezni a folyamatokat, hiszen a humanitárius segítségnyújtás, a rászorulók megsegítése természetes, de jelen esetben nem erről van szó, hanem Európa, illetve hazánk határainak védelméről, hogy ellenőrizetlen népvándorlás ne történhessen. A közgyűlésen egyhangúan elfogadták a megyei önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló jelentést, amelyből kiderül, hogy időarányosan stabil költségvetést mutat a jelenlegi állapot, rendelkezésre állnak a munkavégzéshez szükséges források, a kiadási oldal pedig lényegesen alatta maradt a féléves mutatóknak, ennek oka, hogy a kiadások zöme a második félévben realizálódik majd. A Csongrád Megyei Önkormányzat 150 ezer forint névértékű, 0,26 %-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik a DABIC Nonprofit Kft.-ben, a testület kisebb vita után végül egyhangúlag támogatta, hogy további üzletrészeket vásároljanak. Kakas Béla elmondta, a társaságban azért fontos a megye részvétele és a megfelelő szavazati arány megszerzése, hogy ez a szolgáltatás maradjon helyben. „A megyei érdekeket helyben tudjuk a legjobban képviselni, s ennek szeretnénk nyomatékot adni a tulajdonlással” – magyarázta az elnök.

Móra József

annak az üzletrészvásárlás kapcsán azon aggodalmának adott hangot, hogy milliók tűntek el a DABIC-nál, és igazgatóváltás is történt. Kakas Béla elmondta, új vezetés van, meg kell nekik adni a bizalmat, a korábbi gazdálkodással kapcsolatos dolgokat pedig az illetékesek kivizsgálják. Az üzletrészvásárlással kapcsolatban

Vadász Csaba

főjegyző arról tájékoztatott, hogy Szeged városa döntött saját üzletrészének értékesítéséről, a megye meg is kezdte a tárgyalásokat, és a közgyűlés pozitív döntése nyomán akár a jövő héten már szerződést is köthetnek az üzletrész megvásárlásáról.

megyei_kozgyules_kistelek14_gs

„Hathatós és megújult regionális politikát 2020 után!” címmel egy deklarációt is elfogadtak a megyei közgyűlés tagjai. Erről a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is hozott határozatot, a megyei közgyűlés előterjesztésében pedig az szerepelt, hogy az Európai Bizottság (EB) gondolja át a 2020 utáni kohéziós politikát, a mostani állapot szerint ugyanis ez megszűnne. „Az látható viszont, hogy az újonnan csatlakozott tagállamokban nem valósult meg teljes mértékben a felzárkóztatás, ezt szeretnénk deklarálni, hogy egy hatékony, és valóban a problémára fókuszáló megoldás szülessen. Ezt a V4-ek és Alsó-Ausztria közös deklarációban tárja az EB elé” – részletezte Kakas Béla. Zárt ülésen egy hódmezővásárhelyi ingatlanról is tárgyaltak, ám nem kapott többséget az előterjesztés. Kakas Béla arról tájékoztatott, hogy a megyei önkormányzat konszolidáció során a vagyon kezelése átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, egy iroda maradt a megye tulajdonában. Ez a leromlott állapotú, megfelelő infrastrukturális ellátottság nélküli irodát szeretné megvásárolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat, vételi ajánlattal is éltek a megye felé. A megye értékbecslést készíttetett, ám a testület többsége nem szavazta meg az iroda eladását, így egy következő közgyűlésen ismételten téma lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.