Írjon nekünk

Közélet

Megyei közgyűlés: üzletrész vásárlásáról döntöttek, de a vásárhelyi irodát egyelőre nem adják

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megyei_kozgyules_kistelek18_gs

Stabil volt a megye gazdálkodása az első félévben – hangzott el a testület kisteleki kihelyezett ülésén, ahol a képviselők döntöttek arról is, hogy üzletrészt vásárolnak a DABIC Nonprofit Kft.-ben.

Pozitívnak értékelte Nagy Sándor polgármester a megyei közgyűlési ülések road showját, melynek szeptemberi ülésének a kisteleki művelődési ház adott otthont. A házigazda megjegyezte, városukban az elmúlt 20 év gyakorlata az, hogy a döntéseik 95%-a egyhangúan hozza meg a testület, s reményét fejezte ki, hogy a megyei közgyűlés ülésén is ez lesz. Kitért arra is, hogy az ősz folyamán komoly munka kezdődik, hiszen az európai uniós TOP-os pályázatok elbírálás alatt állnak, amire már nagyon vártak a települések.

Az egy tucat napirendi pontot tárgyaló testület tagjai kaptak egy-egy példányt a Csongrád Megyei Önkormányzat képzőművészeti értékeit felvonultató „Rejtett kincsek” című albumból, amellyel kapcsolatban Kakas Béla közgyűlési elnök elmondta, a Rákóczi téri székházukból való kiköltözés előkészületeikor derült ki, mennyi értéke is van a megyének. A gyűjtemény legjavából kiállítást is rendeztek, s akkor merült fel a gondolat, hogy egy exkluzív albumba is rendezik a képanyagot. A közgyűlési elnök tudatta, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert forrásból készült el 1000 darab album, ami 260 oldalon vonultat fel 160 festmény reprodukcióját tartalmazza.

Napirend előtti felszólalásában Kakas Béla elnök az október 2-ai kvótanépszavazást kiemelt jelentőségűnek értékelte Magyarország szempontjából. Mint elmondta, Brüsszel betelepítési tervéről kell véleményt alkotnia a választópolgároknak, amely minden települést érint, benne Csongrád megye 60 települését. „Mi pontosan tudjuk, hogy mit jelent és mivel jár együtt a migráció, hiszen a déli határszakaszunkon zajló eseményekről a híradások bejárták a világsajtót is. Tudtuk, hogy csak összefogással lehetünk úrrá a kialakult helyzeten” – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a megyei közgyűlés tavaly tavasszal egyhangúan szavazata nyomán 1 millió forinttal támogatták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság migrációval kapcsolatos munkáját, amiből technikai eszközöket vásároltak a munkavégzésükhöz. „Tavaly júliusban az ideiglenes biztonsági határzár építésének megkezdésekor tudni lehetett, hogy egy új korszak küszöbén állunk. Először a magyar-szerb, majd a magyar-horvát határon készült el a határzár. Az illegális migráció Csongrád megye 60 települése közül Röszkét, Mórahalmot és Ásotthalmot érintette a legnagyobb mértékben, ezen települések lakóinak kitartását, példás helytállását tavaly októberben Csongrád Megyéért Emlékéremmel tüntettük ki” – mondta el Kakas Béla. Leszögezte, most október 2-án Európában először egy nemzet elmondhatja, mit gondol a bevándorlásról. „Ha nem állunk ki magunkért, Brüsszelben fogják eldönteni, hány embert telepítenek be hozzánk. Azt pedig európai példákból tudjuk, hogy a betelepítéssel kapcsolatos tervek végső terheit végső soron a települések viselik. Olyan teher ez, amit nem szabad a nyakunkba vennünk. Ez nem pártpolitikai kérdés, ez Magyarország jövőjéről szól és arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a bevándorlók integrációja több nyugat-európai országban is csődöt mondott már, ezt bizonyítják az egyre szaporodó „no go” zónák, hiába számítottak ezek eddig tabutémának az ottani liberális körökben. Arra biztatott, hogy október 2-án mindenki menjen el szavazni, és mondjon nemet a kötelező betelepítésre.

megyei_kozgyules_kistelek16_gs

Kakas Béla portálunknak elmondta, Csongrád megyének nem kell bemutatni a migrációt, hiszen az itt élők a saját bőrükön tapasztalták meg. Hangsúlyozta, helyesen kell értelmezni a folyamatokat, hiszen a humanitárius segítségnyújtás, a rászorulók megsegítése természetes, de jelen esetben nem erről van szó, hanem Európa, illetve hazánk határainak védelméről, hogy ellenőrizetlen népvándorlás ne történhessen.

A közgyűlésen egyhangúan elfogadták a megyei önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló jelentést, amelyből kiderül, hogy időarányosan stabil költségvetést mutat a jelenlegi állapot, rendelkezésre állnak a munkavégzéshez szükséges források, a kiadási oldal pedig lényegesen alatta maradt a féléves mutatóknak, ennek oka, hogy a kiadások zöme a második félévben realizálódik majd. A Csongrád Megyei Önkormányzat 150 ezer forint névértékű, 0,26 %-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik a DABIC Nonprofit Kft.-ben, a testület kisebb vita után végül egyhangúlag támogatta, hogy további üzletrészeket vásároljanak. Kakas Béla elmondta, a társaságban azért fontos a megye részvétele és a megfelelő szavazati arány megszerzése, hogy ez a szolgáltatás maradjon helyben. „A megyei érdekeket helyben tudjuk a legjobban képviselni, s ennek szeretnénk nyomatékot adni a tulajdonlással” – magyarázta az elnök.

Móra József annak az üzletrészvásárlás kapcsán azon aggodalmának adott hangot, hogy milliók tűntek el a DABIC-nál, és igazgatóváltás is történt. Kakas Béla elmondta, új vezetés van, meg kell nekik adni a bizalmat, a korábbi gazdálkodással kapcsolatos dolgokat pedig az illetékesek kivizsgálják. Az üzletrészvásárlással kapcsolatban Vadász Csaba főjegyző arról tájékoztatott, hogy Szeged városa döntött saját üzletrészének értékesítéséről, a megye meg is kezdte a tárgyalásokat, és a közgyűlés pozitív döntése nyomán akár a jövő héten már szerződést is köthetnek az üzletrész megvásárlásáról.

megyei_kozgyules_kistelek14_gs

„Hathatós és megújult regionális politikát 2020 után!” címmel egy deklarációt is elfogadtak a megyei közgyűlés tagjai. Erről a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is hozott határozatot, a megyei közgyűlés előterjesztésében pedig az szerepelt, hogy az Európai Bizottság (EB) gondolja át a 2020 utáni kohéziós politikát, a mostani állapot szerint ugyanis ez megszűnne. „Az látható viszont, hogy az újonnan csatlakozott tagállamokban nem valósult meg teljes mértékben a felzárkóztatás, ezt szeretnénk deklarálni, hogy egy hatékony, és valóban a problémára fókuszáló megoldás szülessen. Ezt a V4-ek és Alsó-Ausztria közös deklarációban tárja az EB elé” – részletezte Kakas Béla.

Zárt ülésen egy hódmezővásárhelyi ingatlanról is tárgyaltak, ám nem kapott többséget az előterjesztés. Kakas Béla arról tájékoztatott, hogy a megyei önkormányzat konszolidáció során a vagyon kezelése átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, egy iroda maradt a megye tulajdonában. Ez a leromlott állapotú, megfelelő infrastrukturális ellátottság nélküli irodát szeretné megvásárolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat, vételi ajánlattal is éltek a megye felé. A megye értékbecslést készíttetett, ám a testület többsége nem szavazta meg az iroda eladását, így egy következő közgyűlésen ismételten téma lesz.

Közlekedés

2022-ig be kell fejezni a Szeged–Szabadka-vasútvonal felújítását

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá azért, mert az engedélyezési tervek addig érvényesek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Várják a jelentkezőket a szegedi Görgey Artúr Történelemversenyre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bánáti, délvidéki, partiumi csapatok is részt vesznek a vetélkedőn.

Tovább olvasom

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Aktuál