Közélet

Legalább kéttucatnyian megsérültek egy manhattani robbanásban, valószínűleg nem terrorakció történt

Legalább kéttucatnyian megsérültek egy manhattani robbanásban, valószínűleg nem terrorakció történt

2016. szeptember 18., vasárnap
Legalább kéttucatnyian megsérültek egy manhattani robbanásban, valószínűleg nem terrorakció történt

Legalább huszonkilencen megsérültek a New York-i Manhattan déli részén szombat este történt robbanásban. Az első információk szerint nem terrorakció történt.

A Manhattan Chelsea negyedében - helyi idő szerint este kilenc óra körül - történt robbanás a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai szerint nem terrorakció volt, hanem egy hulladéktároló robbant be. A riadalom különösen nagy volt, tekintettel arra, hogy pár órával korábban Manhattannel szemben, New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg. Az első hírek tizenöt, majd huszonöt sérültről szóltak,

Daniel Nigro

, a város tűzoltóságának vezetője szerint azonban huszonkilenc ember szenvedett sérüléseket a robbanás miatt. Egyikük állapota súlyos. A robbanáskor a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. A tűzoltók és a városi rendőrség szakemberei mellett a helyszínen vannak az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. Kutyákkal is vizsgálják, hogy a berobbant hulladéktárolóban volt-e pokolgép. A metró néhány vonalán átmenetileg szünetel a forgalom a rendőrségi vizsgálatok miatt. A rendőrség közben Manhattan több negyedét is átvizsgálja, később tévesnek bizonyult jelzések érkeztek ugyanis arról, hogy a robbanáshoz közeli egyik utcában is "valami történik". A robbanás környékét a rendőrség teljesen lezárta. Este tíz órakor a helyszínre érkezett

Bill DeBlasio

, New York polgármestere is, aki a sajtónak azt mondta: a robbanás "szándékos cselekedet" következménye volt, ám "pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó". Bill DeBlasio hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban nincs terrorfenyegetettség, a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékesektől.

James O' Neill

, a New Yorki rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt volna. New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, annál is inkább, mert hétfőn kezdődik az ENSZ székhelyén a világszervezet közgyűlésének ülésszaka, valamint egy migránsügyi nemzetközi konferencia is, amelyet Barack Obama, amerikai elnök vezet. A két elnökjelöltet is tájékoztatták a történtekről.

Donald Trump

republikánus elnökjelölt, aki Colorado Springsben kampányol, azonnal közölte hallgatóságával, hogy bomba robbant New Yorkban, de nem tudni mi történt. Ennek kapcsán azonban leszögezte, hogy "olyan időket élünk, amikor keménynek kell lennünk".

Hillary Clinton

, a demokraták elnökjelöltje egy kampányrendezvényről hazatérőben a repülőgépén nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak. Clinton óvatosan fogalmazott, arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg nincsenek konkrét vizsgálati eredmények, nem szabad találgatásokba bocsátkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.