Közélet

Kvótareferendum - Nézőpont: már az elején kudarcba fulladhat a baloldal népszavazási kampánya

Kvótareferendum - Nézőpont: már az elején kudarcba fulladhat a baloldal népszavazási kampánya

2016. szeptember 2., péntek
Kvótareferendum - Nézőpont: már az elején kudarcba fulladhat a baloldal népszavazási kampánya
Karácsony Gergely; Szigetvári Viktor; Bokros Lajos

Már a hivatalos kampányidőszak elején kudarcba fulladhat a baloldal népszavazási kampánya, miután teljesen szétforgácsolta és megosztottá tette a balliberális oldalt a bevándorlás és különösen az október 2-i kvótareferendum ügye - állapította meg a Nézőpont Intézet elemzése, amelyet pénteken jutattak el az MTI-hez.

Mint az intézet közleményében fogalmaz, a mostani folyamatok azt vetítik előre, hogy a baloldali pártok igen rossz állapotban vágnak majd neki a 2018-as választásnak. Az elemzés rávilágít arra, hogy míg az MSZP korábban támogatta a bevándorlók Magyarországra történő betelepítését, a párt elnöke ma már elfogadhatónak ítéli a kormányoldal kvótaellenes álláspontját. A legújabb fordulat következtében könnyen hiteltelenné válhat saját szimpatizánsai szemében is a nemrég megválasztott

Molnár Gyula

MSZP-elnök. A balliberális oldalon önmagában az is törésvonalat okozott, hogy a

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció a kötelező betelepítés mellett foglal állást, egyúttal harsányan képviseli a bojkott-pártiságot a kvótareferendum kapcsán. Az Együtt és PM pedig a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonló vicckampányt indított, amivel a választók megszólítása helyett inkább kormányzásképtelenségüket bizonyítják. A Liberálisok egyedüliként buzdítanak a népszavazáson való részvételre és az igennel szavazásra - olvasható. A Nézőpont Intézet úgy látja, a zavaros kommunikáció, a bevándorláspárti álláspont és a népszavazás bojkottja saját szimpatizánsaikkal is szembefordította a balliberális erőket. Az intézet augusztusi kutatása alapján a baloldali szimpatizánsok kétötöde elutasítja a kötelező betelepítést, míg egy másik cég felmérése alapján az MSZP szavazóinak harmada tervezi, hogy részt vesz a népszavazáson. "Mindent egybevetve úgy tűnik, a baloldal mai állapotában erőtlen, így valójában nem engedhetnek meg maguknak másfél évvel a parlamenti választás előtt egy jelentős energiát felemésztő kampányt, ezért buzdítanak otthonmaradásra" - írták. Ezzel azonban azt üzenik magukról - olvasható az elemzésben -, hogy semmilyen álláspontjuk nincs Európa egyik legsúlyosabb válságával kapcsolatban, mely hazánkat is érinti, mindez pedig kihatással lehet az egyébként is ingatag lábakon álló kormányzóképességük megítélésére. "már menekülnének a népszavazástól, ami bizonyos értelemben a 2018-as választás előfutamaként is értelmezhető" - írja a Nézőpont Intézet közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.