Közélet

Kvótareferendum - Dömötör: a brüsszeli kvótacsomag súlyos kockázatokkal jár

Kvótareferendum - Dömötör: a brüsszeli kvótacsomag súlyos kockázatokkal jár

2016. szeptember 27., kedd
Kvótareferendum - Dömötör: a brüsszeli kvótacsomag súlyos kockázatokkal jár

A brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár, amelyeket nem szabad felvállalni - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

Dömötör Csaba

közleményében

Margaritisz Szkínász

, az Európai Bizottsági szóvivőjének nyilatkozatára reagált. A szóvivő kijelentette: egyetlen tagállamra sem lehet az unió szolidaritásra vonatkozó alapelveit törvényi szabályozással ráerőltetni, de a 120 ezer menedékkérő elosztásáról szóló jogszabály kötelező érvényű. A bizottság szerdán újabb menekültügyi csomagot mutat be, amely kitér a menekültek tagországok közötti elosztására is. Az államtitkár azt írta, ez az állásfoglalás jól mutatja, hogy Brüsszel továbbra sem vonja vissza a kvótacsomagot, amelynek három különösen veszélyes eleme van. Brüsszel egyrészt állandó eljárást hozna létre a bevándorlók szétosztására a tagországok között, aminek alapján Magyarországra is bevándorlók ezreit telepítenék. Emellett pénzbüntetést is kilátásba helyeznek, ha valamely tagállam nem kíván részt venni a betelepítési programban. Mindezeken túl Brüsszel a családegyesítéseket is megkönnyítené, tovább növelve ezzel a betelepítendők számát - sorolta. Kiemelte: a brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár, amelyeket nem szabad felvállalni, a kormány ezért kezdeményezett népszavazást. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet

Áder János

köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.