Közélet

Jobbik: tíz év után is bántóan keveset tudunk az őszödi beszédről

Jobbik: tíz év után is bántóan keveset tudunk az őszödi beszédről

2016. szeptember 17., szombat
Jobbik: tíz év után is bántóan keveset tudunk az őszödi beszédről

A Jobbik szerint noha már tíz éve nyilvánosságra került, semmit sem lehet tudni az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről és elmaradtak a jogi, politikai következmények is. Erről Staudt Gábor, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a "magyar demokrácia történetében egyedülálló beszéd" nyilvánosságra hozatala után semmit sem lehet tudni arról, hogy kik és miért szivárogtatták ki. "Az elszámoltatás teljes hiánya még tíz év után is bántó" - jegyezte meg. Kiemelte, a Jobbik jogi és szimbolikus téren is készül a 2006-os őszi események tizedik és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Konkrétumokat nem említve elmondta, több olyan előterjesztésük lesz az Országgyűlés és más szervek részére is, amellyel az elszámoltatást próbálják elérni. Azok az események, amelyek a beszéd nyilvánosságra kerülését követték, a Jobbik szerint 1956 után - de azzal össze nem hasonlítva - a legjelentősebb spontán megmozdulások voltak. 'Egyfajta forradalmi hangulat uralkodott akkor az utcán" - fogalmazott. Az ellenzéki politikus úgy látja, a 2006-ban történt utcai eseményeknek sem jogi, sem politikai következménye nem volt és véleménye szerint terrorcselekmény történt. "Terrorista cselekményekként értelmezhetjük azt, ahogy az emberek irányába felléptek" - fogalmazott, hozzátéve: még azt sem lehet tudni, hogy rendőrök voltak-e, hiszen nem volt rajtuk azonosító. A felelősöket hiába keressük, elszámoltatás nem történt - jelentette ki a

Staudt Gábor

. A Jobbik frakcióvezető-helyettese a Fidesz akkori szerepéről azt mondta, a pártnak az volt az érdeke - és azért tudott 2010-ben kétharmaddal nyerni -, hogy a szocialista kormányok kitöltsék mandátumukat. "A Fidesz semmilyen politikai és jogi következményt nem tudott elérni" - tette hozzá. Staudt Gábor azt mondta, az elszámoltatás hiányát jelzi, hogy az akkori miniszterelnök, ma a Demokratikus Koalíció elnöke,

Gyurcsány Ferenc

önmagát meghatározó politikai tényezőnek tartja. Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány "végighazudta" az előző másfél-két évet, négy évig nem csinált semmit és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit. Staudt Gábor más témában kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbik készül egy esetleges előrehozott választásra, év végére készen fog állni egy ilyen megmérettetésre - emelte ki a politikus, aki úgy vélte, hogy a baloldalnak semmi esélye választást nyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.