Bulvár

Ismét levegőbe emelkedtek a kerékpárok Szegeden + FOTÓK

Ismét levegőbe emelkedtek a kerékpárok Szegeden + FOTÓK

2016. szeptember 25., vasárnap
Ismét levegőbe emelkedtek a kerékpárok Szegeden + FOTÓK
critical_mass_szeged60_gs

Vasárnap újból megindult Szegeden a Critical Mass kerékpárosfelvonulás, a Dóm térről induló tömeg a belvárosi bringás közlekedés megkönnyítésére szeretné felhívni a figyelmet.

Idén második alkalommal is töretlen lelkesedéssel vonultak fel a biciklisek a Napfény Városában, hogy drótszamaruk levegőbe emelésével népszerűsítsék a környezetbarát és egészséges közlekedési módot. “2006 áprilisa óta minden évben kétszer közös bringázásra hívjuk Szeged város lakosságát, hogy megmutathassuk: a kerékpározás igazi alternatíva városunkban az egészséges, gyors és környezetbarát közlekedésre, valamint hogy fölhívjuk a város figyelmét a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos teendőkre. Az elmúlt egy évtizedben megsokszorozódott a kerekezők száma, napjainkban már a szegediek több, mint 17%-a a bringát választja közlekedési eszközének. A biciklizés a városi utcakép részévé vált, az Oskola utca például – forgalma alapján – akár Szeged 4. körútja lehetne, olyan sokan tekernek rajta. A méltán Európa Nostra-díjas szegedi belváros megérdemli, hogy vigyázzunk rá, és élettel töltsük meg értékes közterületeit. Ehhez nagyon fontos, hogy a közlekedést a lehető leginkább helytakarékos, és környezetkímélő módon bonyolítsuk benne. A lakosokat ösztönözni kellene, hogy a gépjárművek helyett közösségi közlekedéssel és gyalog, vagy kerékpárral közlekedjenek a városmagban. Sajnos még ma is számtalan olyan akadály van, ami a környezetbarát és helytakarékos kerékpározást nehezíti. Ilyenek a behajtást tiltó táblák (pl. Zrínyi utca), az egyirányú utcák (pl. Takaréktár utca), a rendezvények miatti fölöslegesen hosszú lezárások (pl. Széchenyi tér), valamint a kerékpártározók hiánya (pl. Klauzál tér, Kölcsey utca). Föl kívánjuk hívni a városvezetés figyelmét, hogy komoly nagyberuházások nélkül, kisebb forgalomtechnikai beavatkozásokkal, némi táblázással, kerékpártámaszok kihelyezésével is nagyban megkönnyíthető a belvárosi bringás közlekedés. A belváros bringás átjárhatóságával elérhető, hogy gépjárművek helyett többen a kerékpárt válasszák, és így több helyre akadálytalanul eljussanak. Ezáltal nem csak a lakók életszínvonala javulhatna, de az üzletek, vendéglátóhelyek forgalma is növekedhetne” – közölték a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.