Közélet

Illegális bevándorlás - Dömötör: a kvótacsomagnak súlyos biztonsági kockázatai vannak

Illegális bevándorlás - Dömötör: a kvótacsomagnak súlyos biztonsági kockázatai vannak

2016. szeptember 21., szerda
Illegális bevándorlás - Dömötör: a kvótacsomagnak súlyos biztonsági kockázatai vannak
Dömötör Csaba; Simicskó István

A brüsszeli kvótacsomag veszélyei közül a biztonsági kockázatok a legsúlyosabbak - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

Dömötör Csaba

az országhatárnál

Simicskó István

honvédelmi miniszter társaságában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány minden magyar állampolgárt arra kér, hogy amikor szavazatáról dönt, vegye figyelembe a brüsszeli kvótacsomag súlyos biztonsági kockázatait. Az államtitkár úgy fogalmazott, "szeretjük ezt az országot, és nem hagyhatjuk, hogy ami Brüsszelben vagy Párizsban megtörtént, az nálunk is megtörténjen". Hozzátette: "a magyarok számára túlságosan drágán adták a biztonságot ahhoz, hogy most ne vegyük figyelembe a súlyos kockázatokat". Dömötör Csaba hangsúlyozta, senki nem kényszerítheti a magyar embereket arra, hogy fölvállalják az ellenőrizetlen bevándorlás biztonsági kockázatait, főleg úgy, hogy a népvándorlást okozó nemzetközi konfliktusokért semmiféle felelősség "nem terhel bennünket". A kvótacsomag további kockázatai között említette még a politikus, hogy Brüsszel felső létszámkorlát nélküli kötelező szétosztási eljárást hozna létre, amelynek alapján Magyarországra is bevándorlók ezreit telepítenék. Ezt fokozva pedig pénzbüntetéssel sújtanák azokat az országokat, amelyek nem hajlandók részt venni a kötelező betelepítési programban. Emellett a családegyesítéseket is megkönnyítenék, tovább növelve ezzel a bevándorlók számát. Simicskó István honvédelmi miniszter leszögezte, a kormány, a honvédség és a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek biztonságát garantálja. Senki nem léphet ellenőrzés nélkül Magyarország területére - mondta. "Mindent megteszünk, de nem mondhatjuk azt, hogy százszázalékos a biztonság" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: az elmúlt másfél évben szörnyű terrorcselekmények történtek Európa-szerte, és az elkövetők között voltak, akik Magyarországon is keresztülhaladtak. "A terrorveszély fokozatosan erősödik Európában, sajnos bármikor megtörténhet olyan terrorcselekmény, amilyet látunk Párizsban, Brüsszelben és Nizzában. Mindent megteszünk a magyar emberek biztonsága érdekében, de ezeket a jelenségeket sajnos nem lehet kizárni" - mondta a honvédelmi tárca vezetője. A tavaly őszi és téli tapasztalatok azt mutatták, a Líbiából Olaszországba tartó tengeri migrációs útvonalról a hangsúly áttevődik a nyugat-balkáni útvonalra. A kormány ezért arra készül, hogy fokozódni fog a nyomás a déli határokon - közölte a miniszter. Simicskó István úgy fogalmazott, a kvóta nem old meg semmit, sőt a bajt osztja szét, Európának jóval nagyobb szerepet kellene vállalnia a válsággócokban a kiváltó okok kezelésében. A miniszter arra az újságírói felvetésre, hogy olasz laktanyákban is bevándorlókat helyeznek el, kijelentette, Magyarországon nem terveznek ilyet, és az sem fordulhat elő, hogy állami vagy önkormányzati ingatlanba költöztessenek bevándorlókat. Hozzátette, Olaszországra hatalmas migrációs nyomás nehezedik. Az olasz miniszterelnök komoly kritikákat fogalmaz meg az Európai Unió tehetetlensége miatt. Az instabil állammá vált Líbia megerősítésére lenne szükség, hogy zárja az afrikai útvonalat - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.