Közélet

Horvátországban ülésezett a NATO katonai bizottsága

Horvátországban ülésezett a NATO katonai bizottsága

2016. szeptember 18., vasárnap
Horvátországban ülésezett a NATO katonai bizottsága

Péntektől vasárnapig Horvátországban ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szerve, a Katonai Bizottság.

A Honvéd Vezérkar vasárnapi tájékoztatásában felidézte: a vezérkari főnökök évente egyszer találkoznak ebben a formában, hogy a NATO kiemelt jelentőségű stratégiai katonai kérdéseit megvitassák. A magyar delegációt

Benkő Tibor

vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette, továbbá részt vett

Domján László

vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal vezetője és a hivatal kijelölt több szakértője. A találkozón már részt vett a varsói csúcson tagsági meghívást kapó Montenegró vezérkar főnöke is. A honvedelem.hu oldalon közzétett cikk szerint Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottság elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a "megváltozott biztonsági helyzetre történő katonai adaptáció" folytatódik az esetleges keleti és déli veszélyforrások elhárítása érdekében. Fontos, hogy megteremtsük az eddigi intézkedések és a keleti, valamint a déli szárny további megerősítésére tervezett feladatok összhangját - emelte ki a horvát vezérezredes. A vezérkari főnökök egyetértettek abban, hogy a NATO-nak 360 fokban kell képesnek lennie a kihívások kezelésére, azonban többen kiemelték a migránsválság és a terrorizmus destabilizáló hatását Európában. Mindezen feladatok ellátásához egy robosztus és rugalmas NATO parancsnoki struktúrára van szükség. A NATO-műveletek áttekintésekor felmerült a szövetség égisze alatt zajló iraki szerepvállalás. Benkő Tibor vezérezredes, valamint a hozzászóló vezérkari főnökök nagy része a megváltozott biztonsági helyzetben kiemelte a nyugat-balkáni régió és benne a KFOR művelet stabilitásának jelentőségét, valamint a műveleti létszám jövőbeni csökkentésének feltétel alapú megközelítését. Tekintettel a mediterrán térségben folyó, és egyre nagyobb kockázatot jelentő migrációs válság kezelésére, hangsúlyozták a NATO-szerepvállalás folytatásának, valamint a NATO-EU-együttműködés megerősítésének jelentőségét. Ezt követően a vezérkari főnökök megvitatták a NATO iraki képességépítő és kiképző missziójának kezdeti lépéseit és elgondolását. A konferencia margóján a magyar, horvát, bolgár és szlovén vezérkari főnökök szándéknyilatkozatot írtak alá a különleges műveleti pilótaképzésben történő nemzetközi együttműködés erősítéséről. Az ülés végén Benkő Tibor vezérezredes észt kollégájának adta át a Vezérkar Főnökök Rangidőse tisztséget, amelyet egy éven keresztül töltött be. A NATO Katonai Bizottság konferenciáját a hagyományok szerint minden évben más-más tagország rendezi meg. Idén ezt a feladatot Horvátország vállalta magára, míg a következő, jövő szeptemberre tervezett kihelyezett ülést Albániában tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.