Kultúra

Homokháti ínyencségek hétvégéje a Mini Hungary Parkban

Homokháti ínyencségek hétvégéje a Mini Hungary Parkban

2016. szeptember 15., csütörtök
Homokháti ínyencségek hétvégéje a Mini Hungary Parkban
mini_hungary_park09_gs

Szeptember 17-18-án a homokháti és az alföldi borok mellett megint kulináris különlegességekkel várják a látogatókat a mórahalmi makett múzeumban.

A napsütéses kéthektáros területen sétálgatva a történelmi Magyarország műemlékei között találja magát az ember Mórahalmon. 2016-ban visszarepülhetünk néhány órára az elmúlt századokba. Lépteinket lassítjuk, és szembe jön velünk például az Országház. Ott találjuk az egri várat, Petőfi szülőháza is hamisítatlan formájában köszönt bennünket, és ott van még többek között a temesvári Barokk Palota, a munkácsi vár, meg az 1800-as évek végén épült ópusztaszeri Árpád-emlékmű is. De megsüvegelnek bennünket a Balaton, a Duna és a Tisza folyók habjai, és sok minden más, amely a magyar múltat és annak kulturális nevezetességeit mutatja. Szegedről nem kell messzire utaznunk a mostani hétvégén sem, hogy kellemes és tartalmas kikapcsolódást találjunk a családnak. A történelmi makett park kulináris hétvégét rendez alföldi és főleg homokháti ínyencségekből. Az ásotthalmi és soltvadkerti borkóstolók mellé most ingyenesen lehet ízlelni alsó-tanyavidéki kecskesajtot és hozzá mórahalmi savanyúságot. Az ételek bemutatkozása különleges alkalom lesz. Mindkét anyagot helyi illetőségű családi vállalkozás gyártja, múltat idéző házias ízek fogják elvarázsolni a vendégeket. A kecskesajt a mórahalmi Bandi Tanya jóvoltából kerül a porondra, akik 6 féle ízesítéssel kínálják az egyedi sajtokat. Régen a szegények tehenének tartották a kecskét, ma inkább kuriózum. A húsa, a teje és a sajtja is. A teje zsírosabb a tehéntejnél, mégis könnyebben emészthető, mert a tejzsír igen apró golyócskákból áll. Laktóz tartalma (tejcukor) pedig némileg alacsonyabb a tehéntejénél. A savanyúság pedig hordóból lesz kimérve, Nagy Imre termelő jóvoltából. A kóstoló tányérra savanyított káposzta, paprika, uborka, paradicsom és vöröshagyma kerül. A település és környezetének mezőgazdasági hagyományai, az Homokháton termesztett zöldségek magas beltartalmi értéke és változatossága megkívánja azok tartósításának lehetőségét is. Az alkalmazott tartósítási eljárás a magyar vidéki kultúra hagyományos eljárása, az erjesztés valamint a hidegen savanyítás. A magyar gasztronómiában jelentős szerepet elfoglaló savanyúságok egyedülállóak. Ízük és elkészítési technológiájuk a magyar konyha jellegzetessége és specialitása, így méltán kívánhatják meg a nemzeti értékek között történő nyilvántartásukat. Itt lesz a lehetőség, hogy erről magunk is meggyőződhessünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.