Bulvár

Hollywood "a kulturális egyenlőtlenség epicentruma" a kutatók szerint

Hollywood "a kulturális egyenlőtlenség epicentruma" a kutatók szerint

2016. szeptember 7., szerda
Hollywood "a kulturális egyenlőtlenség epicentruma" a kutatók szerint

Hollywood a kulturális egyenlőtlenség epicentruma egy új tanulmány szerint: nők, kisebbségek, az LMBT-csoport tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) még kevésbé jelennek meg a filmipar fellegvárának termékeiben, mint az előző, 2007-es felmérés idején.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) tanulmánya szerint 2015 száz legfontosabb filmjében a szöveges szerepeknek csak 31,4 százalékát játszották nők, 2008-ban még 32,8 százalékát. Leszbikusok, melegek és transznemű karakterek az ilyen szerepeknek csak kevesebb mint egy százalékát kapták - olvasható a BBC hírportálján. Az első, 2007-es és a 2015-ös tanulmány között nem figyelhető meg változás a fekete (12 százalék), latin (5 százalék) és ázsiai (3,9 százalék) karakterek arányában. "Akár a nemet, a fajt, az etnikumot, az LMBT-embereket vagy fogyatékkal élőket vizsgáljuk, minden esetben megfigyelhető, hogy alig jelenik meg valaki, aki nem heteroszexuális, egészséges, fehér férfi" - mondta

Stacy Smith

, a tanulmány szerzője, a USC kutatója. A száz vizsgált filmben minden megszólaló női szereplőre 2,2 férfi jutott, egyetlen transznemű karaktert ábrázoltak, 107 rendező között csak négy volt fekete vagy afroamerikai, hat ázsiai vagy ázsiai-amerikai, nyolcan nők - ez utóbbi a legmagasabb arány 2008 óta. A nőket a férfiaknál háromszor gyakrabban mutatták kihívó ruházatban vagy meztelenül. Az amerikai filmakadémia - amúgy afroamerikai - elnöke idén már röviddel az Oscar-díjra jelöltek bejelentése után csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. Ezt követően többen bojkottra szólították fel a színes bőrűeket, hogy hagyják figyelmen kívül a díjat. Smith szerint "sok a beszéd és kevés a cselekvés", a filmstúdióknak a valódi világot kellene megjeleníteniük. A tanulmány alapján a női fő- és mellékszerepek száma 2014 óta egy év alatt 11 százalékkal nőtt - de csak három filmben fordult elő egy-egy etnikai csoportból származó fő- vagy mellékszereplő. A vizsgált filmek egyikében sem volt ilyen szerepben ázsiai színész vagy színésznő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.