Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Kulturális Örökség Napjai, Repülőnapok, Bortér

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

RN Li-2

Őszi Nyílt Napokat tartanak a Szent István téri víztoronyban, látványos égi parádéval ünnepel a 100+1 éves Szegedi Repülőtér, folytatódik a hatodik őszi bormustra a Dóm téren, a Somogyi-könyvtár pedig örökségnapra készül.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Szent István téri víztoronyban hagyományos Őszi Nyílt Napokon várják az érdeklődőket kiállításokkal, érdekes-játékos kísérletek bemutatásával, koncerttel, szakmai bemutatóval a hétvégén. Részletek ITT.

Három felejthetetlen nap, ami Szeged légteréről szól! – ezt kínálja az I. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé, amellyel a 100+1 éves születésnapját ünnepli szeptember 16-ától a Szegedi Repülőtér. Érkezik a világ egyetlen repülőképes Li-2 típusú gépe, lesz továbbá hőlégballon-show, kötelékrepülés, vadászrepülőgép bemutató, drónverseny, és minden, ami a repülésről szól – ezt kínálja a rendezvény. A repülőnapokről ITT írtunk bővebben.

A Dóm térre várják szeptember 14 és 18. között a minőségi gasztronómia szerelmeseit, illetve azokat, akik szeretnék megismerni hazánk vezető borászatait a hatodik Bortéren. “Még javában zajlik a szegedi nyár, benne megannyi élménnyel és önfeledt baráti beszélgetéssel, melyek elengedhetetlen elemét képezik a minőségi borok. Mert Szeged a Borértők Városa – a város, ahol az ország legnagyobb borfesztiválját rendezzük évről évre, annak dacára, hogy nem egy klasszikus bortermő vidék. Ahol szinte mindenki tudja, ki az a Balla Géza vagy azt, mi a különbség a chardonnay és az irsai olivér között. Ebben a remek, gasztro-kulturálisan fogékony közegben rendezzük meg immáron hatodik éve a Bor Teret, amely szenzációs ízeivel, első osztályú pincészeteivel és semmi máshoz nem fogható milliőjével a régió egyik kedvenc fesztiváljává nőtte ki magát. Az idei rendezvényen olyan zenei és kulturális csemegékkel várjuk a Nagyérdeműt, mint a Szegedi Szimfonikus Zenekar fellépése, a napi programokat záró Il Silencio Fúvós Quartett vagy a borászatot a különféle képzőművészeti stílusokban megjelenítő állandó kiállításunk. A felejthetelen hangulat egyik legfontosabb eleme maga a helyszín: a szegedi Dóm Térnél, közepén Magyarország legnagyobb neoromán bazilikájával kívánni sem lehetne impozánsabb, egyben barátságosabb helyet egy jóízű borozáshoz” . invitálnak a szervezők. Részletes program ITT.

Ismét Örökségvédelmi Napokat szervez az Alsóvárosi Tájház a hétvégén. Ebben az évben a program középpontjában a festőnövények és a kékfestés hagyománya áll. Kézműves program keretében lesz kékfestő készítés, festés növényekkel és mindenféle játékok a magyar népi motívumokkal, de lesz még Alsóvárosi séta, előadások és tárlatvezetések. Részletek ITT.

Megnyílik a Somogyi-könyvtár „szíve”, előbukkannak a munkaszobák mélyén rejtőzködő képzőművészeti alkotások, lépésről-lépésre követhető egy-egy régi könyv újjászületése A Kulturális Örökség Napjain, a bibliotéka Dóm téri központi épületében szombaton és vasárnap. A programsorozathoz kapcsolódó városnéző séták résztvevői – a könyvtár szervezésében idén utoljára – ismét elgyönyörködhetnek a szecessziós Szeged szépségeiben, valamint bejuthatnak olyan, helyi védettségű épületekbe is, amelyek hétköznapokon általában zárva maradnak a közönség előtt, a házak és a valaha benne élők története azonban fontos része a város életének. Az idei örökségnapi temetőséta az újszegedi sírkertbe vezet. A részletes program a könyvtár honlapján, valamint Facebook-oldalán olvasható.

Újabb erős estét ígér a Rongy Kocsma szombaton 21 órától, a Sabbath Szombat ősmetállal támad, de színpadon dübörög majd a hódmezővásárhelyi T34 is, valamint a Bad Taste nyomja a rockot.

Első alkalommal rendez erősevő versenyt a Rio Bistro vasárnap 17 órától. “Erős Pistán nevelkedtél? Bírod a csípős ételeket? Vagy csak szeretnék kipróbálni, hogy mit bírnak az ízlelőbimbóid? Akkor ez a Te versenyed!” – invitálnak a szervezők. Részletes program ITT.

William Shakespeare III. Richárd című drámáját tekintheti meg a közönség vasáárnap 18 órától a Belvárosi Mozi színházi közvetítésén felvételről Londonból, az Almeida Theatre-ből Ralph Fiennes főszereplésével.

Miki Solus hozza el a gengszter jazzt Horvátországból egyenesen a Grand Café Várkertben vasárnap 21 órakor.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hieronymus Bosch (születési nevén: Jeroen Anthoniszoon van Aken) németalföldi festő halálának 500. évfordulójáról Szabó András festő- és grafikusművész munkáiból összeállított kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. „Van Aken mester ötszáz év távlatából is ránk köszön. A bűnös embert szimbolizáló fantasztikus figurái ott nyüzsögnek a képeken, talányos kompozíciókba megfestve, a moralizáló egyetemes tanítást hirdetve. Pompás műveit kutatva készültek a kamaratárlat inspirációs replikái.” (Szabó András). A tárlat október 3-ig tekinthető meg.

A filmzene történetéről nyílik kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A filmtörténeti albumokból, folyóiratokból és digitális dokumentumokból (CD, DVD) összeállított kamaratárlat szeptember 8-től október 5-ig látható. Az érdeklődők megismerhetik a filmeket kísérő zene fejlődését a némafilmek jeleneteihez ajánlott kottákat tartalmazó „dallamkönyvektől”, a lemezre rögzített filmzenén át, John Williams, Ennio Morricone és Philip Glass munkásságáig. „A filmzene egyidős magával a filmmel. Első megjelenési formája a kísérőzene volt, amely a vetítés során élőben szólalt meg. Eleinte improvizáltak az előadók, majd bevált kliséket alkalmaztak. A hangosfilmmel együtt már az önálló filmzene is megjelent: a filmzeneszerzés különleges területe a művészeteknek. A filmzene születését nemcsak az alkotó teremtő kreativitása határozza meg, hanem egy másik művészeti ág, a vizualitásra építő filmművészet igényei is” – olvashatjuk a kiállítás ajánlójában.

„Egy nemzet szíve lüktet…” címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójára emlékező kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár a szegedi Nyugi Kertben (Vitéz u. 28.). Az Ady téri TIK szomszédságában működő étterem, kávézó és sörkert az 1956-os emlékév alkalmából, november végéig tartó rendezvénysorozattal mutatja be az ötvenes évek világát, a forradalom szegedi eseményeit. A Somogyi-könyvtár szeptember 5-től november 30-ig megtekinthető korfestő kiállítása fényképek, plakátok, újságcikkek, karikatúrák révén idézi a Rákosi-korszak hétköznapjainak hangulatát, fölvillantva a korabeli divat, zene, sport képeit is.

Hazánk Nobel-díjas tudósairól megemlékező kamarakiállítást rendez a Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. A könyvtár régi gyűjteményéből válogatott anyag a kimagasló teljesítményükért Nobel-díjjal kitüntetett magyar, ill. magyar származású személyiségek műveit, valamint a róluk szóló irodalmat mutatja be az érdeklődőknek. A Nobel-díjas tudósok arcképcsarnoka című kamarakiállítás október 26-ig tekinthető meg.

A Riói Olimpiai Játékok jegyében ajánlja olvasóinak olimpiai vonatkozású, kölcsönözhető köteteit a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka második emeletén található könyvek kínálatát Kremser Péter szegedi újságíró olimpiai gyűjteményéből válogatott érmek, kitüntetések, zászlók, emléktárgyak gazdagítják. Az olimpiai bajnokok érmei között fölfedezhetjük Egerszegi Krisztina, „Egérke” úszónő magyar koronával ékesített Szent István-érdemrendjét, Hegedűs Csaba birkózó, a „Tuskirály” müncheni emlékérmét is. Az első újkori olimpián, 1896-ban Athénben kiadott győzelmi érem mellett a következő, párizsi olimpiai aranyérem látható – ezüstből. Igazi ritkaság az olimpiai láng Szegedre érkezése (1936) alkalmából készült érem, vagy a Munka Érdemrendje, amelyet Szepesi György kapott az Évszázad Mérkőzése, a londoni 6:3 közvetítéséért. A tárlókban olvasható kísérőszöveg ugyancsak Kremser Péter munkája: az ötkarikás világversenyek történetéből villant föl érdekességeket, kapcsolódva a kiállított relikviákhoz. A könyvajánló és az éremkiállítás szeptember 14-ig tekinthető meg.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

nyomtatott_betu_mesterei011kf

A nyomtatott betű mesterei – Érdekességek a könyvnyomtatás és könyvillusztráció történetének évszázadaiból címmel rendezi idei nyári kiállítását a Somogyi-könyvtár. A Somogyi-könyvtár muzeális értékeit bemutató tárlat a szakmájukat mesterként és művészként végző, elkötelezett nyomdászok műveit és törekvéseit foglalja össze. Az ősnyomtatványok korától az 1940-es évekig nyúló válogatás az európai és magyar nyomdák kiadványai mellett az első állandó szegedi nyomdában készült műveket is felvonultatja. A kiállítás könyvillusztrációs technikákat bemutató része a fametszés fejlődését és kiemelkedő művészeit ismerteti meg az érdeklődőkkel. A Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből válogatott tárlaton megelevenednek a nyomdászat európai és hazai történetében úttörőnek számító nyomdászmesterek remekei, valamint a nyomdászat munkafolyamatai. A látogatók gyönyörködhetnek az illusztrált könyvek műalkotásnak számító metszeteiben is. A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. A tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál