Kultúra

Hétvégén harmadszor is magyar népdal napja Martonvásáron

Hétvégén harmadszor is magyar népdal napja Martonvásáron

2016. szeptember 9., péntek
Hétvégén harmadszor is magyar népdal napja Martonvásáron

Szombaton és vasárnap immár harmadik alkalommal rendezik meg a Fejér megyei Martonvásáron a magyar népdal napját, amelyhez idén először csatlakozik Székesfehérvár is.

A martonvásári Brunszvik-kastély melletti főtéren idén is a népdal, a népzene és a hagyományőrzés lesz a középpontban, ugyanakkor nem kizárólag az autentikus magyar népdalé és népzenéé a főszerep, hanem minden olyan minőségi produkcióé, amely ezekből táplálkozik. A két nap során fellép többek között Bognár Szilvia, Herczku Ági és a Banda, a Zuboly, a Cimbaliband és a Fricska Tánc, a Boban Marković Orkestar, Berecz András, Pál István "Szalonna" és Bandája, az Esszencia, Szabó Balázs Bandája és a Bartina Gyermektánccsoport. Lesz kézműves- és termelői vásár, a kisebbeknek bábelőadás, hungarikumudvar, népi játszótér, állatsimogató, valamint utcazene-fesztivál is. Vasárnap 11 órától egy különleges produkciónak is tanúi lehetnek a látogatók: a megye tucatnyi iskolájából mintegy 300 gyermek fog egyszerre magyar népdalt énekelni. A Dankó Rádió pedig élőben jelentkezik a Martoni ebédhez szól a népdal című műsorral. Idén Székesfehérvár is csatlakozik a magyar népdal napjához: vasárnap délután 17 órától a szervezők minden népdal- és népzenekedvelőt várnak a Városház térre. Itt együtt énekelhetnek vagy zenélhetnek 300 Fejér megyei gyermekkel, akik Martonvásárról, a magyar népdal napjának központi rendezvényéről érkeznek Fehérvárra. A tervek szerint egy mezőföldi és egy moldvai dalcsokrot adnak elő. A magyar népdal napját 2014-ben rendezték meg először Martonvásáron: Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója kérte fel Kunos Tamást, a Csík zenekar brácsását, hogy szervezzen a magyar dal napján népzenei színpadot. A hagyományok megőrzésére, felvirágoztatására életre keltett esemény nagy sikert aratott, így tavaly óta már egy egész hétvégét szentelnek a koncerteknek és a különböző programoknak Martonvásáron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.