Közélet

Határvadászokat toboroznak a BorTéren + FOTÓK

Határvadászokat toboroznak a BorTéren + FOTÓK

2016. szeptember 14., szerda
Határvadászokat toboroznak a BorTéren + FOTÓK
hatarvadasz_toborzo003kf

Országosan 3000 főt várnak, az első vizsgát követően bruttó 220 ezres alapilletményt kapnak az újdonsült rendőrök.

A bor, a toborzás és a zeneszó szinte összeforrt egymással azok számára, akik látták, hallották

Kodály Zoltán Háry Jánosát

. Ma már azonban meglepőnek tűnik, hogy miközben egy zenekar húzza a talpalávalót a

BorTér

színpadán, pár méterrel arrébb a rendőrség népszerűsíti a határvadász szolgálatot. 180 ezer forintos „zseblámpa”, távolságmérős lézeres távcső, hőkamera, a „röszkei csatából” ismert rendőrpajzs és bilincs is látható az asztalukon. Az utóbbit ki is lehet próbálni – a rendőrök azt állították, hogy van kulcs hozzá -, mi kihagytuk a csábító ajánlatot, de a szolgálatvállalás feltételeire kíváncsiak voltunk. Országosan 3000 határvadászt szeretne munkába állítani a Készenléti Rendőrség. Érettségi bizonyítvány, legalább 18 éves életkor, büntetlen előélet, magyar állampolgárság, vagy belföldi állandó lakhely, valamint fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság szükséges a jelentkezéshez.

hatarvadasz_toborzo004kf

„A szolgálati idő minden esetben 12 óra, ha ez valamilyen oknál fogva túlnyúlik, természetesen azt is elszámoljuk a kollégáknak. A jelenleg rendelkezésünkre álló speciális technikai eszközök megfelelőek, maximálisan segítik munkánkat, az államhatár védelmét, de természetesen a létszám növekedéséből fakadóan ezekből is hamarosan újabbakat kell beszereznünk” – nyilatkozta lapunknak

Karsai Sándor

őrnagy, a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának főosztályvezetője. A járőrtevékenységet a honvédség felkészített katonáival együtt végzik, az intézkedésért a rendőr a felelős, de feladataik eltérőek. Az új határvadászok moduláris rendszerű képzést kapnak. A 6 hónapos felkészítést követően őr-járőrtárs minőségben látnak el szolgálatot önálló intézkedésre jogosult rendőrök mellett próbaidős rendőrőrmester rendfokozattal. Karsai Sándor lapunk kérdésére elmondta, az sem jelent problémát, ha későbbiekben kevesebb emberre lesz szükség a határon, mert minden rendőr azonos képzést kap, így akár most, akár a jövőben bármely faluban, városban segíthetik a közbiztonság fenntartását. A képzés első két hónapjában bruttó 150 ezer forint havi munkabért kapnak a határvadászok, ez az első vizsgát követően 220 300 forint havi alapilletményre nő. Az illetményen felül évi 200 ezer forint cafetériát kapnak, nyelvvizsga-, éjszakai-, készenléti pótlék, lakhatási támogatás, ruházati utánpótlás, kedvezményes utazás és mobiltarifa jár nekik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.