Kultúra

Hamarosan befejeződik a Feszty-körkép karbantartó restaurálása

Hamarosan befejeződik a Feszty-körkép karbantartó restaurálása

2016. szeptember 5., hétfő
Hamarosan befejeződik a Feszty-körkép karbantartó restaurálása
korkep_sajttaj002kf

A legideálisabb körülmények között tartott festmények karbantartó restaurálására öt évente sort kell keríteni, a Feszty-körkép tisztítása és apró hibáinak javítása éppen a hetekben fejeződik be. A szakemberek az utolsó ecsetvonásokkal is azon dolgoznak, hogy a monumentális alkotás visszanyerje 20 évvel ezelőtti szépségét.

"A karbantartó restaurálást három történés is indokolja. Az egyik, hogy sok por rakódott rá az elmúlt évek alatt, a másik pedig, hogy 2010-ben a tetőfelújításkor zajló munkálatokkal beázott a festmény felülete, a csapadékkal ráadásul egyéb építkezési hulladék került rá, mely mintegy fátyolként borította be a festményt. A harmadik oka, hogy a kép 1995 előtti restaurálásakor visszafestett részek kötőanyaga természetes módon elöregedett, ezt pótolni kell. A munka fejező szakasza éppen erről szól" - világosított fel

Somogyi Márton

restaurátor, miért van szükség

Feszty Árpád

A magyarok bejövetele című festményének karbantartó munkáira. A monumentális festményen olaj-, víz-, és akrilfestékkel egyaránt dolgoztak, azt pedig, hogy ezek az anyagok hogyan reagálnak majd a Rotunda épületében uralkodó környezeti viszonyokhoz, egy előre megfestett palettán tesztelték. A restaurátor felhívta a figyelmet arra is, a kiállítótérben megújult a táltos jelenet alatt található, de régóta nem működő csobogó. A hétfői sajtótájékoztató alkalmával a súlyokkal hiperboloid formára kifeszített körkép mögé is betekinthettünk. Feszty Árpád műalkotása harcolt a történelem viharaival. Az 1894 tavaszán elkészült festményt sokáig impozáns helyen állították ki a fővárosban, majd járt a Londoni Világkiállításon is, azonban a második világháborúban érte bombázások miatt végül darabokban kellett kimenteni az egyébként is sérült képet. Egészen az 1970-es évekig egy raktárban porosodott, összetekerve, később került az emlékparkba állagmegóvó munkára. 1995-ben kezdte meg második életét, azóta több millió látogató járt már csodájára - foglalta össze

Tóth Antal

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumi csoportvezetője. A karbantartó restaurálás 1-2 héten belül befejeződik, a látogatók ismét teljes pompájában láthatják A magyarok bejövetelét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.