Fallabda: bravúrosan szerepelt a szegedi Sebők Benedek Malajziában

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sebok_idrakie_fb

Szeptember 5-8. között a malajziai Kuala Lumpur adott otthont az egyetemi hallgatók squash-világbajnokságának. A seregszemlén a Szegedi Tudományegyetem színeit képviselő Sebők Benedek az előkelő 9. helyet szerezte meg.

A tornára idén 45 versenyző adta le a nevezését, Ausztráliától Dél-Afrikán át Svájcig a világ számos pontjáról érkeztek jelenleg éppen felsőfokú tanulmányaikat folytató fallabdások. A lebonyolítás egy klasszikus 64 fős, kieséses rendszerű tábla szerint zajlott, így az első fordulóban még csak a nem kiemelt indulók léptek pályára, köztük az egyedüli magyarként szereplő Sebők Benedek. A szegedi játékost azonban ez sem zavarta meg abban, hogy egy végletekig kiélezett mérkőzésen elüsse a továbbjutástól a kínai Junjie Wangot. A következő körben aztán a pakisztáni Muhammad Arif ellen már egy sima 3-0-s siker következett, ami révén a Tisza Squash SE 23 esztendős kiválósága már a legjobb nyolc ajtaján kopogtatott. Itt viszont a hazai környezetben versenyző Muhammad Addeen Idrakie megálljt parancsolt számára. “Rutinosabb volt, látszódott rajta, hogy profi, elvégre a világranglistán akkor éppen a 120. helyen állt. Folyamatos sorozatterhelés alatt van, rendszeresen jó meccseket játszhat, ami azért sokat számít. Ez a játékán is visszaköszönt, nagyon keveset hibázott. Nekem ráadásul épp nem jött ki annyira a lépés azon a meccsen, bár nyilván annyira játszik jól az ember, amennyire az ellenfele engedi” – emlékezett vissza az 1-3-as vereséggel záródó találkozóra Sebők.

A Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakán végzős versenyző a folytatásban ugyanakkor már nem hibázott többet, a 9-16. helyekért zajló ágon két brit riválisát is legyűrte, illetve e kettő között a dél-koreai Jaejin Yoo sem találta az ellenszerét. Ezzel a magyar játékos a kilencedik lett, összességben pedig hat fellépéséből ötöt is megnyert. Rajta kívül ennyi győzelmet csak két hongkongi, Ho Wai Yeung és a végső győztes Tsz Fung Yip tudott elérni.

“Nagyon sok ázsiai versenyző volt a mezőnyben, róluk pedig sosem lehet tudni, éppen milyen játékerőt képviselnek. Így ha valaki előre azt mondta volna nekem, hogy az első húszban végzek, arra gondolkodás nélkül rábólintottam volna, egy top 10-es helyezést pedig már el sem tudtam volna képzelni. Valójában már annak is nagyon örültem, amikor bejutottam a tizenhatba, még ha ott éreztem is már belül, hogy a legjobb nyolc erős lenne nekem. Utólag visszanézve, ez igaz is volt, úgy valószínűleg a nyolcadik helyen végeztem volna. Így viszont a kilencedik lettem, de közben megvertem két angolt is, amire utoljára talán 14 évesen voltam képes. Összességében ez egy nagyon jó teljesítmény, amiért sokat kellett dolgoznom, de végül is megérte a befektetett energia” – summázott Sebők Benedek. Kérdésünkre elmondta, már július közepén elkezdte a felkészülést a megmérettetésre. A közel nyolc hetet felölelő időszakban az erőnléti tréningek során fitnesz személyi edzőként dolgozó barátnője segített számára az optimális munkarend kialakításában. Mindez ugyanakkor közel sem volt egyszerű, mivel az egyetem és a fallabda mellett főállásban napi nyolc órát dolgozik.

A szegedi fallabdás kitért rá, a malajziai szerepléssel egy nagy álma vált valóra. A kétévente megrendezett sorozat ugyanis tíz évvel ezelőtt éppen Szegeden állomásozott, így az akkor 13 esztendős játékos testközelből láthatta játszani a nagyokat. 2012-ben már lett volna lehetősége elindulni a világversenyen, de Kairóba nem szeretett volna elutazni, ahogy 2014-ben Indiába sem. Mivel a tornán csak aktív egyetemi tanulmányaikat folytató hallgatók indulhatnak, illetve azok, akik egy éven belül diplomáztak, Sebők Benedek számára a Kuala Lumpurban rendezett megmérettetés volt az utolsó lehetőség, hogy megmutassa magát, így ezt már nem is szalasztotta el.

IX. Egyetemi Fallabda-világbajnokság 2016:

A legjobb 32-be kerülésért:

Sebők Benedek – Junjie Wang (kínai) 3-2 (11-13, 11-6, 11-4, 8-11, 11-6)

A legjobb 16-ba kerülésért:

Muhammad Arif (pakisztáni) – Sebők Benedek 0-3 (8-11, 7-11, 4-11)

A legjobb 8-ba kerülésért:

Sebők Benedek – Muhammad Addeen Idrakie (malajziai) 1-3 (7-11, 7-11, 11-9, 7-11)

A 9-16. helyért:

Matthew Robin Broadberry (brit) – Sebők Benedek 1-2 (11-8, 8-11, 7-11)

A 9-12. helyért:

Sebők Benedek – Jaejin Yoo (dél-koreai) 2-0 (11-6, 11-8)

A 9-10. helyért:

Sebők Benedek – Miles Luke Jenkins (brit) 2-1 (12-10, 3-11, 15-13)

Előző sztori

Kézilabda: triplázna a Löwen ellen a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Csökkent a benzin ára