Közélet

Elsőként Algyőn fogadott ügyfeleket a mobilizált kormányablak

Elsőként Algyőn fogadott ügyfeleket a mobilizált kormányablak

2016. szeptember 13., kedd
Elsőként Algyőn fogadott ügyfeleket a mobilizált kormányablak
kormanyablak_busz07_gs

Tizennégy Csongrád megyei településre látogat el hét munkanap alatt a mobilizált kormányablak. A műholdkapcsolattal rendelkező ügyfélszolgálati kisbusz okmányirodai szolgáltatásokat nyújt, elsődlegesen olyan településekre települ ki, ahol nincs kormányablak – tájékoztatott Juhász Tünde kormánymegbízott. Elsőként az algyői faluháznál várták a lakosokat, a település polgármestere például lányainak igényelt új személyi okmányokat.

Az országban elsőként Csongrád megyében indult körútra a mobilizált kormányablak, a kisbusz szolgáltatásait a Körös-Toroki Napok, illetve

a Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválozói

már igénybe vehették, de ez az első akció, amikor olyan településekre települ ki, ahol nincs kormányablak, vagyis a lakosságnak nem kell a járási központig elutaznia az ügyintézéshez. Csongrád megye 60 települése közül 8 helyen van kormányablak, másutt ügysegédek végzik a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézést, összesen 33-an. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által működtetett mobil ügyfélszolgálat elsőként Algyőn, a faluház előtt várta a helybélieket, ahol

Juhász Tünde

kormánymegbízott elmondta, a felszerelésével együtt mintegy 40 millió forint értékű kisbusz tulajdonképpen két kormányablak, amelyben minden olyan okmányirodai szolgálgatás elérhető, mint a járási központokban lévő épületekben. Hozzátette, a KEKKH elsődlegesen azért alakította ki a kisbuszt, hogy katasztrófák esetén megkönnyítse és gyorsítsa az ügyintézést, illetve olyan esetekre, amikor tömegesen szükség van az okmányügyintézésre, de az érintettek nem tudnak eljutni a hivatalba. Juhász Tünde szerint nemcsak katasztrófahelyzetben lenne szükség minél több ilyen speciálisan felszerelt járműre, hiszen Csongrád megye 52 településén nincs kormányablak. „Hét munkanap alatt mind a hét Csongrád megyei járásba ellátogat a kisbusz két-két településre, így összesen tizennégy településen lehet igénybe venni a szolgáltatásokat. Elsődlegesen olyan településeket igyekeztünk kiválasztani, amelyek távolabb esnek a járási székhelyektől, de szociális intézménybe is ellátogatunk Nagymágocson, ahol a bentlakók egészségügyi helyzete nehézkessé teszi, hogy eljussanak egy kormányablakba. A mórahalmi fürdőben pedig kimondottan a határon túli magyar állampolgárokat célozzuk meg” – magyarázta a kormánymegbízott. Juhász Tünde elmondta, a mobil kormányablak eddig még sosem települt ki, csak fesztiválokon lehetett igénybe venni a szolgáltatásokat, vagyis Csongrád megyében most egy tesztüzem zajlik. „Bízunk abban, hogy a jövőben több ilyen busz lesz az országban, mi Csongrád megyében is örülnénk egy ilyen járműnek, hiszen 52 településen tudnánk még gördülékenyebbé tenni a kormányablaki ügyintézést” – hangsúlyozta.

kormanyablak_busz13_gs

A kezdeményezést, amit a mobil postához hasonlított, pozitívnak értékelte

Molnár Áron

polgármester. „A településen élők nagyon örülnének, ha ez a kormányablak rendszeresen kitelepülne hozzánk, különösen azok, akik nem Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen dolgoznak” – fogalmazott. A polgármester példaként elmondta, három gyermekének személyi igazolványt kell csináltatnia, s ehhez mindkét szülőnek jelen kell lennie. Így most nekik sokkal egyszerűbbé vált az ügyintézés azzal, hogy gyakorlatilag házhoz jött a kormányablak. „Tavaly májusban járt le a személyi igazolványom, amit észre sem vettem eddig, ezért nagyon örülök annak, hogy kijött ide hozzánk a kormányablak. A szociális otthon vezetője mondta, hogy nézzük meg az okmányainkat, így derült ki, hogy már több mint egy éve lejárt a személyim” – mondta el

Kondász Ilona

. Hozzátette, nagyjából ötperces volt az ügyintézés, és nagy segítség volt számára, hogy nem kellett Szegedre beutaznia.

Kovács Sándorné

is személyi igazolványt és lakcímkártyát igényelt a kisbuszban. Ő annak örült a legjobban, hogy nem kellett sorban állnia, szerinte ha a megyeszékhelyre kellett volna beutaznia, sokat kellett volna várakoznia. A kisbuszban a személyazonosító igazolvány ügyintézés mellett útlevelet is lehet igényelni, de ügyfélkapu regisztrációra is lehetőség nyílik. A speciálisan felszerelt járműben még az illetékek, igazgatási szolgáltatási díjak bankkártyás kifizetése is lehetséges. A lakcím kártyát helyben is le tudják gyártani, a személyi igazolványért pedig annak elkészülte után egy kormányablakba kell elmenni. A mobil kormányablak a Szegedi járásban Algyő mellett Deszkre települt ki, A Kisteleki járásban Csengelére és Ópusztaszerre látogat el szeptember 14-én. Csütörtökön a Nagymágocson, majd Székkutason, pénteken Bordányban, Ruzsán és a mórahalmi Erzsébet gyógyfürdőben várja a lakosokat. Szeptember 19-én előbb Tömörkényen, majd Csanyteleken, illetve Szegváron, kedden pedig Csanádpalota után Apátfalván zárul a roadshow.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.