Közélet

Brüsszel előterjesztette az uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát

Brüsszel előterjesztette az uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát

2016. szeptember 14., szerda
Brüsszel előterjesztette az uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát

Az Európai Bizottság (EB) szerdán előterjesztette a többéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, amelynek értelmében 2020-ig további 6,3 milliárd eurót szabadítanának fel munkahelyteremtésre, beruházásokra, gazdasági növekedésre, valamint a migrációs válság kezelésére.

A brüsszeli testület arról tájékoztatott, hogy a javasolt csomag anélkül biztosítana többletforrásokat ezen célokra, hogy módosítani kellene a tagországokkal és az Európai Parlamenttel együtt korábban elfogadott felső kiadási korlátokat. A növekedés és a munkahelyteremtés további ösztönzésére 2,4 milliárd eurót fordítanának, olyan programokra juttatnának pluszpénzeket, mint a kiterjesztett, Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI), az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a "Horizont 2020" innovációs keretprogram, a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program vagy az Erasmus. A migráció, a biztonság és a külső határellenőrzés terén folyamatban lévő munka támogatására 2,5 milliárd euró jutna, ebből finanszíroznák egyebek mellett a közös uniós határ- és parti őrség és a menekültügyi ügynökség létrehozását, valamint a közös európai menekültügyi rendszer reformját. Ezek mellett 1,4 milliárd különítenének el a migráció kiváltó okainak kezelésére, az Afrikában és az unió szomszédságában megvalósuló beruházások élénkítésére, a migrációs partnerségekre és a szomszédos országok stabilizálása érdekében történő külső hitelezésre. A 2017-es költségvetési tervezet emelésével (1,8 milliárd euró) és a kohéziós keret technikai kiigazításával együtt, amely többletforrásokat juttat az említett prioritásokra (4,6 milliárd euró), a félidős felülvizsgálat mintegy 13 milliárd euró összértékű pénzügyi csomagot tartalmaz. "Fel kell készülnünk rá, hogy számot vessünk mindennel, ami ma szent tehénnek számít a költségvetésben" - hangsúlyozta strasbourgi sajtóértekezletén Krisztalina Georgieva uniós költségvetési biztos a mezőgazdasági és a kohéziós támogatásokra célozva. A félidős felülvizsgálat részét képezte a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretről szóló politikai megállapodásnak. Az előterjesztett jogalkotási javaslatokat az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is el kell fogadnia. Brüsszel szeretné, ha az év végére megszületne a megállapodás a csomag legtöbb eleméről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.