Kultúra

Bëlga: Mi csak számokat írunk és fellépünk

Bëlga: Mi csak számokat írunk és fellépünk

2016. szeptember 2., péntek
Bëlga: Mi csak számokat írunk és fellépünk
szin_elso_nap059kf_belga

Az egyik legsikeresebb hazai hip-hop formáció szerint rengeteg dolgot észre se veszünk magunk körül, de Bauxit és Még5Milliárd arról is beszélt nekünk a SZIN Fesztiválon, hogy miért példakép Kozsó, mi tartja össze a Bëlga ősközösségét, illetve, hogy szerintük ők az undergroundhoz vagy a mainstreamhez tartoznak-e.

- Gyakran előkerülnek a mindennapi dolgok a Bëlga számok témáiban, mint például a sorban állás, benzinkútnál való megállás vagy a húsevés. Honnan jönnek ezek a témaötletek?

Bauxit: - Nemrég olvastam a száz milliszekundumos szabályról, ami azt jelenti a kognitív tudományban, hogy eddig azzal foglalkoztak főleg, hogy mi történik 100 milliszekundum fölött, tehát a tudatos szinteken, azonban sok több dolog zajlik száz milliszekundum alatt, tehát a tudatalatti szinten. Az olyan mindennapi cselekvések, mint a húsevés, vezetés, sorban állás, ezek a rutin dolgok benne vannak a tudatalattinkban, innen kell témákat kiemelni, ugyanis sok témát lehet így találni. Például a sorban állást mindenki megélt már, de mégse jön fel verbális szintre, de az érzetek megvannak tudat alatt és ezeket ki lehet emelni, és sokkal érdekesebb témák születnek így, mintha valami tudatos dolgot kielemeznénk, számos olyan dolog történik velünk, amit nem is veszünk észre. http://www.youtube.com/watch?v=YQcByVfn5uM

- Hogy néz ki a munkamegosztás a szövegírás terén?

Még5Milliárd: - 95%-ban mindenki magának írja a szövegeket, a maradék 5%, amikor adunk egymásnak ötleteket. Szoktunk beszélgetni. Bauxit: - A fejlesztjük a szám-öltetek, utána mindenki megírja a szöveget.

- Sajátossága az együttesnek, hogy titkoljátok valódi kiléteteket. Miért?

Még5Milliárd: - Imidzs. Bauxit: - Kozsó megmondta.

- Kozsó egy példakép számotokra?

Még5Milliárd: - Sokat lopunk tőle, de mi mindenhonnan lopunk, csak nem lehet észrevenni. Bauxit: - Az ő témái sokkal összetettebbek, mint a mieink. A szomorú szamuráj, mint téma Magyarországon... Egy népet elgondolkoztatott. Még5Milliárd: - Igen, egy nép gondolkozik azóta is: Miért? Bauxit: - Mindenki keresi magában, hogy miért hiányzik a szomorú szamuráj? Ezek az elgondolkodtató dolgok.

szin_elso_nap063kf_bauxit

Még5Milliárd: - Felmerül az, hogy miért nem szomorú sógun? Vagy szomorú ronin? Csak azért mert jobban hangzik, hogy szomorú szamuráj? Tényleg csak az alliteráció miatt? Bauxit: - Akkor már miért nem bús betyár? Miért nyúlt egy másik kultúrához? Ez merészség. Bár mondjuk mi is nyúltunk más kultúrához a Kavbojjal.

- A korábbi években a káromkodások sűrűn záporoztak a Bëlga dalszövegekben, azonban mára ez már nem jellemző. Miért koptak ki a csúnya szavak a szövegekből?

Még5Milliárd: - Nem szeretjük sokat ismételni magunkat, ezért változatosan próbálunk szöveget írni, ha valamiből sokat írtunk, akkor utána már nem erőltetjük. Bauxit: - Unalmas volt már, ebben a káromkodós témában nincs annyi, egyébként kimaxoltuk az "Egy-két-há"-ban, inkább más utakat keresünk, ebben nincs ilyen koncepció, hogy többen fognak szeretni, ha nem káromkodunk annyit. http://www.youtube.com/watch?v=2gwQsqaVPJA Még5Milliárd: - Azok a számok már meg vannak írva, azokat lehet hallgatni, mennek a koncerteken. Bauxit: - Mikor elkezdtük ezt az egészet, akkor még közel voltunk a kamaszkorhoz, akkor pedig ez jobban megy, teljesen más ösztönök mozgatnak, és más szavakat hoznak ki.

- Az idei SZIN fesztiválon Dj Titusz volt a lemezlovász. Hogy oszlanak meg közte és DJ Marvin közt a bulik?

Még5Milliárd: - A legtöbbször DJ Marvinnal járunk, de van olyan, hogy Titusz jön velünk, de olyan is akad, hogy mind az öten megyünk. Bauxit: - Kommunálisan működik, igazából egyfajta ősközösség vagyunk Még5Milliárd: - Van vétójog is, gyakoroljuk és működik. Másnak is abszolút ajánljuk. Bauxit: - Igazából a vétójog tartja egyben az ősközösséget, amiben élünk.

- A legutóbbi, Disco címre hallgató lemez egy téma köré épül, de egyébként nem az első ilyen album. Szeretitek a konceptlemezeket?

Még5Milliárd: - Felpezsdítenek minket az új kihívások, amiket saját magunk elé állítunk.

- A Bëlga esetében is lejátszódott az, hogy a régi rajongók elhagyták a zenekart, ahogy egyre sikeresebb lett. Szerintetek mi áll ennek a hátterében?

Még5Milliárd: - Ez minden zenekarral így van, ez egy általános népszokás.

szin_elso_nap065kf_meg5milliard

Bauxit: - Ez egy törvényszerűség, az underground és a mainstream között alapvetően az a különbség, hogy az undergroundban azt szeretik az emberek, hogy kevés másik ember szereti, a mainstreamben pedig azt szeretik az emberek, amit sok más ember is szeret és azt követik, divatot, bármit. Ott az a jó, hogy ha rajtad is van egy ruha, ami divatos, az undergroundban pont az a rossz, akkor már úgy érzi a rajongó, hogy nem az övé, nem az ő felfedezése, nem érzi úgy, hogy ezt ő vadászta le a netről és mutatta meg a barátainak és csak kevesen ismerik. Ezzel elveszti annak a birtoklását, hogy a Belga az övé, de ez egy törvényszerűség, túl lehet élni. De szerintem mi messze vagyunk a mainstreamtől.

- Akkor hova helyeznétek magatokat?

Még5Milliárd: Helyezzen mindenki máshova, igazából mi ugyanazt csináljuk, számokat írunk és fellépünk. Bauxit: - Közben pedig az underground és a mainstream között is eltűnt a különbség, az underground Magyarországon elfogyott, nincs utánpótlása. Az a szellemiség már eltűnt, ami a nyolcvanas évekhez köthető, az igazi underground, a Tudósok, a Bizottság, punkzenekarok, de még a Kispál és a Borz is odatartozik. Nincs új Kispál, nincs új Bizottság, nincs új Tudósok, nincs az a szellemiség már, egyszerűen nem ment tovább, meg is szűnt ez a közeg, csak nyomokban van meg.

- Ti jelenleg mit képviseltek?

Bauxit: - Mi egy ellenkultúra vagyunk, nem vagyunk besorolhatóak. http://www.youtube.com/watch?v=uHzA6QXbMvg

- Miért olcsóbb a szlovák tej?

Még5Milliárd: - A lényegre tapintottál, ebben az országban ez a lényeges kérdés. Ez a kérdés nem véletlenül nem lett megválaszolva abban a bizonyos számban. Nem tudjuk. Valaki biztos jobban tudja. Bauxit: - Az ilyen kérdések döntik el a választásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.