Közélet

Bakondi: határbiztonság nélkül nincs belbiztonság

Bakondi: határbiztonság nélkül nincs belbiztonság

2016. szeptember 16., péntek
Bakondi: határbiztonság nélkül nincs belbiztonság

A magyar álláspont az, hogy a beérkező migránsok ellenőrzés nélküli határátlépését, tömeges beáramlását meg kell szüntetni, a határellenőrzésnél érvényesíteni kell a schengeni követelményeket, mert egyik európai uniós tagállamban sem beszélhetünk belbiztonságról határbiztonság nélkül - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken Salgótarjánban.

Bakondi György

a sajtótájékoztatón a magyar álláspont fontos elemének nevezte azt is, hogy nem a problémát kell behozni Magyarországra, hanem ott kell segíteni az élet újrakezdésében, a gazdasági lehetőségek fejlesztésében, ahol a probléma van, hogy ne is induljanak útnak az emberek. A főtanácsadó közölte: a magyar javaslat szerint a menekültek regisztrálását végző hotspotokat az Európai Unió területén kívül kell létrehozni. Kitért arra is, Magyarországon mintegy kétezer település hozott döntést arról, hogy nem kíván letelepíteni illegális bevándorlókat. Bakondi György hangsúlyozta: "ha és amennyiben" a kvótarendszer megvalósul, európai uniós törvénnyé válik, a befogadás nem azt jelentené, hogy a migránsok az egyes országokban menekülttáborokban élnének, hanem településekre történne betelepítésük, és az életfeltételükhöz szükséges lakhatási, elhelyezési körülményeket, szociális, egészségügyi ellátást, munkához segítést, nyelvtanulást az adott országnak kellene finanszíroznia. "Mi azt szeretnénk, hogy békében, normális gazdasági fejlődés keretében élhessünk, a demográfiai és munkaerő-problémáinkat pedig más módon kívánjuk megoldani, mint a migránsok tömeges befogadása" - szögezte le Bakondi György. A sajtótájékoztatón Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Kelet-Nógrádban, Pásztón, Bátonyterenyén, Salgótarjánban folytatott kitelepülések, fórumok tapasztalatai szerint az emberek döntő többsége nem akar migránsokat befogadni. Erről azonban nem elég beszélni, cselekedni is kell, és a cselekvés pillanata október 2-án jön el - hangsúlyozta, hozzátéve, az a nemzet érdeke, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt az emberek a szavazáson, és egyértelműen sorakozzanak fel a "nemek" mögött. Azon politika mögött, amelyet az Európai Unióban Orbán Viktor és a kormány képvisel - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.