Közélet

Az Európai Unió 210 millió euróval támogatja a szomszédságában lévő országokat

Az Európai Unió 210 millió euróval támogatja a szomszédságában lévő országokat

2016. szeptember 20., kedd
Az Európai Unió 210 millió euróval támogatja a szomszédságában lévő országokat

Majdnem 210 millió eurónyi (nagyjából 64,6 milliárd forintnyi) támogatást hagyott jóvá hétfőn az Európai Bizottság az unió szomszédságában lévő országoknak: ebből ezúttal elsősorban Egyiptom, Azerbajdzsán és Fehéroroszország részesül, valamint Palesztina.

A déli szomszédoknak 129 millió eurót különítettek el. Ebből Egyiptom 50 millió eurót, Palesztina 38,6 milliót kap a foglalkoztatottság bővítésére, a fiatalok munkanélküliségének mérséklésére, a nők helyzetének javítására, valamint a vízgazdálkodás fejlesztésére. Emellett 41 millió euró jut a déli szomszédság partnerországai számára a közös kihívások kezelésére, például a biztonsági helyzet javítására és a gazdasági növekedés gyorsítására. A keleti partnerség országai számára összesen 79,8 millió eurót szán az Európai Unió. Ebből 29 milliót Fehéroroszország kap a magánszektor fejlesztésére, illetve a fokozódó migránsáradat kezelésére, 13,5 millió pedig Azerbajdzsánnak jut a gazdaság diverzifikálására. A fennmaradó összeget a régió országai között osztják el a határvédelem erősítésének, illetve a fiatalok és a kis- és közepes vállalatok támogatásának céljából. Johannes Hahn uniós bővítési biztos arról számolt be, hogy a megítélt összegekkel a társadalmi-gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést kívánják elősegíteni. "Célunk, hogy a biztonság fokozásával, a fiatalok szerepvállalásának és a női jogok erősítésével javítsunk az életkörülményeken a Földközi-tenger déli térségében. A keleti partnereinket az ellenálló képességük erősítésében szeretnénk segíteni, támogatást nyújtva nekik a reformfolyamatban" - közölte sajtótájékoztatóján az osztrák politikus. Hozzátette, "a jó reformok pozitív hatással lehetnek a gazdaság és a jogállamiság helyzetére az érintett országokban, elősegíthetik a növekedést és munkahelyeket teremthetnek".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.