Egyház

A mártír sorsú erdélyi püspökre emlékeztek Szegeden

A mártír sorsú erdélyi püspökre emlékeztek Szegeden

2016. szeptember 16., péntek
A mártír sorsú erdélyi püspökre emlékeztek Szegeden
marton_aron_emlekkiallitas014kf

A 2016-os évet a 120 évvel ezelőtt született erdélyi püspök tiszteletére Márton Áron-emlékévvé nyilvánították. Országszerte megemlékezéseket, istentiszteleteket tartanak az üldözött főpap előtt tisztelegve, Szegeden a Szent Rozália-kápolnánál szabadtéri kiállítás nyílt életéből.

A Márton Áron életéről szóló kiállítás számos Kárpát-medencei települést bejárt már, a tárlat célja ugyanis, hogy minél többen megismerhessék a 120 évvel ezelőtt született, az üldözötteket egész életén át pártoló erdélyi püspök életét.

Haág Zalán

, a KDNP frakció szegedi elnöke a kiállítási anyaggal kapcsolatban megjegyezte, a tárlat bátran merít az igazságból, Kolozsváron a román érdeklődők is elgondolkodva, megrendülve olvasták a sorokat. Márton Áronról azt mondta, szentéletű, mártír sorsú főpap volt, aki bátran kiállt a román kommunista diktatúra üldözöttei mellett.

Szaplonczay Miklós

görög katolikus esperes örömét fejezte ki azt illetően, hogy egy olyan forgalmas téren állhat a szabadtéri tárlat, mint a Lechner tér, hiszen itt naponta több száz gyerek és felnőtt megfordul, akik így egy igaz ember életútjával ismerkedhetnek meg. Köszöntőjét követően a görög katolikus esperes ismertette Márton Áron életét, születésétől haláláig. Az erdélyi katolikus egyház püspöke jelmondatául a "Non recuso laborem" mondatot választotta, ami szabad fordításban annyit tesz: nem utasítom el a bajt, a nyomorúságot, a szenvedést. A püspök a bécsi döntést követően Dél-Erdélyben kormányozta egyházmegyéjét, majd a háború alatt az emberi jogok és a keresztény szeretet mellett emelte fel szavát; sokak nemtetszésére. 1938-ban első között tiltakozott a háború, a zsidók deportálása ellen, 1949-ben - akkor először - Nagyszebenre vitték, hogy koholt vádak alapján (hazaárulás) egy zárt helyiségben kihallgathassák. Újrakezdte pasztorális tevékenységét, bérmautakat szervezett, hogy meglátogathassa egyházmegyéje híveit. 1956-ban azonban újra fogságba esett, ezúttal "palotafogságba" kényszerült, 11 évig volt kénytelen elviselni a bezártságot. 1980-ban hunyt el, temetésén több mint tízezren gyűltek össze. Márton Áron emlékét ápolni négy dolog miatt is fontos

Gaál Gergely

, a Márton Áron-emlékév Programbizottságának elnöke szerint. Egyrészt mert életén keresztül megismerhető a 20. századi diktatúra valódi természete; megtanulható, hogy az isteni gondviselés jót kovácsol; hogy a keresztény Európa védelme máig küldetés; illetve, hogy aki példaértékűen cselekszik, mások számára példaképpé válhat. A Szent Rozália-kápolnánál található szabadtéri kiállítás egy hétig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.