Közélet

A lakók maguk raknának rendet a Mars téren

A lakók maguk raknának rendet a Mars téren

2016. szeptember 29., csütörtök
A lakók maguk raknának rendet a Mars téren
mars_ter004kf

Eleinte csak a környékbeliek, ma már Szeged más városrészein élők is felszámolnák a Mars téren uralkodó áldatlan állapotokat. Nemcsak azokat zavarja a hányás- és vizeletszag a kapualjban, akik a forgalmas pályaudvar mellett laknak, az egyetemisták, a piacra járó közönség és a téren átutazók is rendezettebb körülményeket szeretnének.

A közösség erejét mozgósítaná

Slezák-Pocsai Viktória

annak érdekében, hogy a ma már csak Szeged szégyenfoltjaként emlegetett Mars tér végre egy élhető, kulturált városrész legyen, ne pedig hajléktalanok és éjszakai alakok bandázóhelye. Elsősorban a környékbelieket érinti, de az átutazók is gyakran szembesülnek vele, hogy egyik napról a másikra újabb hajléktalankuckók épülnek, hányás- és vizeletfoltoktól bűzlik a kapualj. A

Rendet a Marson Facebook-oldal

a körülmények felszámolására alakult, itt bárki megoszthatja tapasztalatait, véleményét, elképzeléseit arra vonatkozóan, hogyan lehetne kulturáltabb körülményeket teremteni Szeged egyik legforgalmasabb csomópontján. Slezák-Pocsai Viktória hangsúlyozta, ez közösségi ügy, amellyel nem a hajléktalanok ellen uszítanak, mindössze szeretnék legalább annyira élhetővé varázsolni a Mars teret, hogy éjszakánként ne ordibálásra kelljen felriadniuk, elengedhessék gyerekeiket anélkül, hogy kétes eredetű mocsokban topognának a padok körül. "Előre lépni ebből az állapotból csak pozitívan és építő jelleggel lehet, nem pedig utálkozva, az orrunk alatt morogva. Csak így jöhet létre egy jobb környék, hogy közösen ötletelünk és gondolkozunk" - mondta portálunknak a kezdeményező.

mars_ter002kf

Felidézte, a Facebook-oldal indulását követően közösségi oldalán felkereste

Botka László

polgármestert, valamint

Binszki Józsefet

(DK) és

Szondi Ildikót

(MSZP) önkormányzati képviselőket is, azóta pedig e-mailben is jelzett nekik a kezdeményezés céljáról. "Ez azért lett ismét aktuális, mivel egy közösségi szemétszedési akciót is tervezünk és most fokozottan jó lenne, ha az önkormányzat is csatlakozna az akcióhoz és személyesen is találkozna, beszélgetne a közösség tagjaival. Ez egy nagyon friss dolog, tehát itt még a visszajelzéseket várjuk. Bízom a pozitív folytatásban." A DK-s képviselőt egyébként már nyáron megkereste Slezák-Pocsai Viktória arról érdeklődve, milyen lehetőségek állnak a Mars téren lakók előtt, választ azonban hónapok óta nem kapott. Felkerestük az ügyben Binszki Józsefet, kérdésünkre azt mondta, közösségi oldalán nem olvasott ilyen megkeresést, de portálunkon keresztül azt ígérte, utánajár a levélnek. Hozzátette, nyitott a párbeszédre, ugyanakkor szerinte érdemes lenne felkeresni

Lauer Istvánt

(MSZP) mint a kettes számú választókerület képviselőjét, akihez a Mars tér is tartozik. A Facebook-csoportban az a hír járja, az önkormányzat a rendőrséggel közösen azon dolgozik, hogy ideiglenesen felszámolják a Mars téri állapotokat. "Sajnos ez kicsit másképp zajlik, mit ahogyan egy laikus elképzeli. Ezek az ellenőrzések alkalmi, eseti jellegűek, mivel nincs igazából erre kapacitás. Továbbra sem kaptam visszajelzést a polgárőrségtől sem. Tudjuk, a hajléktalan kérdés nem egyszerű, de kell, hogy legyen megoldás. Ha más nem, akkor fokozott odafigyelés." Kezébe véve az ügyet, Slezák-Pocsai Viktória civil szervezetekhez fordul, annak reményében, a szakemberekkel folytatott párbeszéd idővel pontot tehet ügyük végére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.