Sport

Vízilabda: újra vízbe ugrott a ContiTech Szeged Diapolo

Vízilabda: újra vízbe ugrott a ContiTech Szeged Diapolo

2016. augusztus 4., csütörtök
Vízilabda: újra vízbe ugrott a ContiTech Szeged Diapolo
tiszavirag-bvsc034kf

Elkezdte a felkészülést a következő bajnoki évre a ContiTech Szeged Diapolo: a szegediekre ezúttal nem várnak nemzetközi mérkőzések, a csapat célja azonban egyértelműen az, hogy visszakerüljenek a nemzetközi vízekre. A rajtot követően Varga Péter vezetőedző mellett a gárda centerét, Sánta Dánielt kérdeztük.

Hétfőn megkezdte a munkát az új bajnokságra a ContiTech Szeged Diapolo együttese: a szegediekre ezúttal nem vár nemzetközi megmérettetés a szezon folyamán, mivel az előző évet a hatodik helyen végezték, így a tavalyi remek Euro Kupa menetelést követően, amikor a sorozat elődöntőjéig jutottak Kiss Csabáék, idén a hazai porondra koncentrálhattak. Egészen hosszú szünetet tört meg a hétfői kezdés, hiszen az utolsó meccsét május 11-én játszotta a csapat. „Az utolsó két hét számomra már szenvedés volt, hiányzott az, hogy dolgozzunk. A játékosok ezt most másképp gondolják az ötödik edzés után, de ez így teljesen természetes, valahol azért ők is várták már, hogy kezdődjön. Az elején a fizikális felkészülésé a főszerep, majd minél jobban begyakorolnánk azokat a taktikai elemeket, amiket a mérkőzéseken szeretnénk viszont látni, sok munka vár még ránk” - mondta a szerda délelőtti foglalkozást követően portálunknak

Varga Péter,

a ContiTech Szeged Diapolo vezetőedzője. A csapat bő másfél hónapot készülhet együtt az első tétmeccsig, ami szeptember 23-24-én vár majd a szegediekre a Magyar Kupában, majd a következő hét közepén már az OB I is elrajtol. „Annyira nagyon sok időnk nincs, igyekszünk minden téren felkészülni a legjobb tudásunk szerint. Az augusztust valószínű végig Szegeden töltjük, egy-egy edzőmeccsre, ami még szervezés alatt van, fogunk maximum utazni. Szeptember elején Splitben három ottani csapattal fogunk tudni kétkapuzni, utána Debrecenben lesz egy négy vagy ötcsapatos nemzetközi torna, ahova meghívást kaptunk, majd kezdődnek a Magyar Kupa” - részletezte a csapat tétmeccsig tartó várható programját a szegediek trénere. A lebonyolítás ezúttal nem változik: hasonlóan az előző szezonhoz, ezúttal is két, nyolccsapatos csoportban küzdenek meg a csapatok az alapszakaszban, majd felső és alsóházra bomlik a mezőny, ami után kialakulnak a helyosztók párosításai. „Tudjuk nagyjából, hogy mire számítunk, viszont a tavasz ezúttal is sűrű lesz. Ha tavaly azt mondtam, hogy minden pontnak nagy jelentősége lesz, akkor idén ez hatványozottan igaz, hiszen sokan megerősödtek ebben a „középcsapat” kategóriában, tömörödik a mezőny. Sok jó csapat lesz, minden pont gyakorlatilag duplán számít” - tekintett a rájuk váró feladatokra Varga Péter.

vizilabda_edzes15_gs

A nyáron négyen hagyták el a ContiTech Szeged Diapolót:

Varga II. Zsolt

Kaposvárra,

Lukas Seman

az OSC-hez igazolt,

Revaz Imnaishvili

visszatért Grúziába, míg

Aljosa Kunac

hazatért a Pošk Splithez, ahol játékos és utánpótlásedző is lesz. Pótlásukra a kapuba Franciaországból visszatérő

Molnár Dávid

mellett két szerb légiós,

Milos Vukicevic

és

Ivan Basara

érkezik, valamint a Honvédtól leigazolta a klub

Illés Sándort

, illetve Szentesről

Nagy Mártont

. „Egy fiatal keretet sikerült összetenni, bízom benne, hogy ez egy jó, lendületes játékkal, dinamikus, gyors, fordulatos vízilabdával fog párosulni. Azt gondolom, az érkezők bizonyítani fogják, hogy miért jöttek” - tért ki a nyáron a keretben beállt változásokra a szegediek vezetőedzője, aki hozzátette: várhatóan nem lesz már több változás a játékosokeretet illetően. A szerb légiósok később csatlakoznak majd a közös munkához, miképpen az olimpián szereplő Manhercz Krisztián is igazoltan van távol. A célokkal kapcsolatban Varga Péter kifejtette, szeretnének a felsőházba bejutni, ez lesz a csapat elsődleges célja, valamint az erőviszonyok tekintetében szeretnének nemzetközi kupaindulást érő helyen végezni. Mint a szegediek mestere elmondta, olyan erős csapatok vannak a magyar bajnokság középmezőnyében, hogy ez ha nem is lehetetlen, de mindenképpen nehéz feladatnak ígérkezik, mivel sok jó csapat van, amelyik ugyanezekre a helyekre pályáznak, ugyanakkor a vezetőedző bízik a csapatában és az elvégzett munkában, aminek reményei szerint meg is lesz az eredménye. Az idei célok elérésében mindenképpen szerepe lehet annak a menetelésnek, amelyet tavaly produkált a gárda, hiszen az Euro Kupában egészen az elődöntőig jutott a csapat, ott azonban az olasz Brescia megálljt parancsolt a Tisza-partiaknak. „Akik tavaly nemzetközi meccseket játszottak, azok mindenféleképpen profitáltak belőle, hiszen tapasztaltabbak lettek ilyen téren is, ez lehet, hogy kicsit rá is nyomta a bélyegét a bajnokságra, nem sikerült nemzetközi kupás helyet elérni, egy hellyel maradtunk le. Bízom benne, hogy idén vissza fogunk kapaszkodni az ötödik helyre” - válaszolta kérdésünkre Varga Péter. Varga Péter munkáját az idei szezonban a

Barna Tamás

segíti másodedzőként, aki az előző idényben a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női OB I-es együttes vezetőedzőjeként dolgozott. Ahogyan a fiatal szakember a váltásról elmondta, úgy érezte, neki is és a lányoknak is jobb lesz, ha most váltanak, ezért is fogadta el a felkérést. Barna Tamás számára nem volt ismeretlen a közeg, de a napok teltével egyre jobban megismeri a csapatot.

Próbálnak labdát is becsempészni

szeged_ftc15_gs

„Május végén hagytuk abba, két hónapot pihentünk, de ez idő alatt is néhány emberrel karöltve lejöttünk, hiszen egy kis testmozgást igényelt a szervezetünk. A szezon kezdetét azért vártam, hogy megismerkedjek az új csapattársakkal, vagy hogy ismét a régi barátokkal együtt legyünk, és fejlődjünk tovább” - mondta el az első foglalkozásokat követően a csapat centere,

Sánta Dániel.

A ContiTech Szeged Diapolo játékosa kitért rá jól telt a nyár számára, az első pár nap után pedig szokatlan még a mozgás, akármennyire is lejártak a többiekkel, azt nem ilyen intenzitással és komolysággal csináltuk tették, most viszont rendesen belecsaptak a munkába, így érzik is ezt a saját bőrükön - fáj is mindenük. „Labdát még annyira nem látunk, de megmutattuk Pepének (Varga Péter, a csapat vezetőedzője – a szerk.), hogy az is van, egy-két passzolás erejéig eljutottunk, sőt, tegnap egy kicsit játszottunk is, amíg egy csapat úszott, addig két csapat játszott, szóval belecsempésztük a játékot, megtörve a monotonitást. Ez is fárasztó azért, mondhatni, a játék még fárasztóbb, mint az úszás” - tért ki az első napok alatt elvégzett munkára Sánta Dániel. Azzal kapcsolatban, hogy idén nem játszik nemzetközi mérkőzést a csapat, a center kifejtette, ez ugyan kevesebb meccset jelent, ami által kevesebb lesz az utazás is, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is, mint ahogyan akkor is meglennének ezek, ha indulnának az európai porondon. „Most az érem ezen oldalát kell nézni, sajnos ez ilyen, hiszen mégiscsak jó nemzetközi kupaporondon megmutatni magunkat, azzal is tapasztalatot szerzünk. Tavaly kicsit megéreztük a bajnoki szezon végén azt a rengeteg meccset és utazást, idén ebből profitálhatunk. Inkább az ötödik hely az elvárás, ami magával vonzza, hogy jövőre európai kupában indulhatunk. Ez a célunk, ezért dolgozunk, ezért úszunk most ennyit” - zárta Sánta Dániel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.