Bulvár

Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben

Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben

2016. augusztus 4., csütörtök
Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben
lotusz02_gs

Nyílik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében, a különleges virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik a hétvégén - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a botanikus kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa- vagy darázsfészek-formájú terméscsoportok is. A színpompás virágokat a látogatók - kedvező időjárás esetén - egészen szeptember elejéig megcsodálhatják. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre. A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt, az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják. Az SZTE Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva kilencedik alkalommal szervezik meg a Lótusz Napokat. Szombaton és vasárnap a 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók számára zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát. Tartanak tradicionális indiai táncbemutatót, hangfürdőt, meditációs koncertet és az érdeklődők a "lótusztúrán" ismerhetik meg Ázsia növényvilágát. Jóga- és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják a látogatókat. A keleti kultúra lelki feszültségoldó módszereiről is rendeznek előadásokat, ezen a hétvégén bárki megtapasztalhatja ezek jótékony hatását. A vendégek bepillantást nyerhetnek a koreai és kínai teázási szokásokba és elsajátíthatják az origami alapjait is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.