Egészség

Vegának lenni nem pénz kérdése

Vegának lenni nem pénz kérdése

2016. augusztus 5., péntek
Vegának lenni nem pénz kérdése

A vegánok úgy vélik: az anyagiak nem befolyásolják, hogy valaki mennyire tud vegán értékeket követni – derül ki a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatónak diplomamunkájából. Lipták Lilla arra is rámutat: a vegánokat legfőképpen az állatok védelme motiválja, és a többség megtagad mindenféle állati eredetű terméket.

Lipták Lilla

, az SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete Kereskedelem és marketing alapszakos hallgatója diplomamunkájában a vegán életmódot választók motivációit és fogyasztói magatartását vizsgálta. A vegánok sem húst, sem más állati eredetű ételt, így sajtot, tojást és tejterméket sem fogyasztanak. Bár a szakdolgozat szerzője nem vegán, mégis érdekesnek találta húst nem fogyasztó ismerőseinek gondolkodását, mert úgy látta: fogyasztói szokásuk eltér az átlagostól. Diplomamunkájának megírásához kutatásokat is végzett, amelynek során kiderült: annak ellenére, hogy Magyarországon az anyagi helyzet nagyban meghatározza azt, hogy az emberek mennyi bio-, vagy fair trade terméket tudnak vásárolni, addig a vegánok által fogyasztott élelmiszerekre ez nem igaz. A szakdolgozó kérdéseire választ adók szerint a vegánná válást nem határozza meg a pénzügyi helyzet, hiszen ez akár olcsóbb is lehet, mint a húsfogyasztó életmód – a rizs, a tészta, a zöldség, a gyümölcs nagy mennyiségben szerepel a vegánok étrendjében. Bár vannak speciálisabb vegán készítmények – például a chia mag, a tofu, vegán sajt, risztészta, szójakolbász, növényi tejek, zöldségkrémek -, amelyek drágák, de ezeknek a fogyasztók számának növekedésével egyre csökken az ára. Maga a vegánság inkább a ruházkodás és kozmetikumok szempontjából költségesebb, viszont utóbbiak otthon is könnyen elkészíthetőek, a boltinál alacsonyabb áron. továbbá a válaszadók egyharmada úgy véli: a vegán életmóddal többet lehet megtakarítani, mint az átlagos életmóddal. Kiderült az is: a vegánokat legfőképpen az állatok védelme motiválja, és a többség megtagad mindenféle állati eredetű terméket, legyen szó élelmiszerről, ruháról, cipőről, kabátról, fogkeféről, fogkrémről vagy egyéb kozmetikumról. A vegán fórumokon jellemző, hogy számos olyan terméket ajánlanak egymásnak, amelyek állati összetevőktől mentesek, és nagyon sok olyan kérdést is feltesznek, amely az állati eredetű összetevőket firtatja. A válaszadók szerint az állati eredetű termékek teljes elutasítása a vegánság alapja, és úgymond etikai vegánként ez feltétel, de az egészségügyi vegánok többsége is odafigyel ezekre a szempontokra. A vegánok csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, nem használnak állati eredetű termékeket, nem hordanak bőrcipőt, gyapjút, nem esznek méze, és nem vásárolnak olyan kozmetikumokat sem, amelyeket állatokon teszteltek. Cirkuszba és állatkertbe sem járnak, mert ezek szerintük ez szerintük összeegyeztethetetlenek a vegán életformával, csak úgy, mint a házi állat vásárlása és tenyésztése – az egyetlen számukra elfogadható, ha menhelyről fogadnak örökbe állatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.