Közélet

Varga Mihály: minden nap újra kell teremteni a magyarságot

Varga Mihály: minden nap újra kell teremteni a magyarságot

2016. augusztus 19., péntek
Varga Mihály: minden nap újra kell teremteni a magyarságot

A magyarságot minden nap újra kell teremteni - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Karcagon, a nemzeti ünnep alkalmából tartott önkormányzati képviselő-testületi ülésen.

Varga Mihály

a városházán tartott eseményen úgy fogalmazott: "akkor vagyunk méltóak erre az ünnepre, ha mindig új tartalommal tudjuk megtölteni a magyar államiságot". Minden nap hozzá kell tenni valamit a magyarság megmaradásához, a magyar államhoz, ez a feladat - mondta. A politikus nemes példának nevezte Bibó István tevékenységét, aki 1956. november 4-én - miközben már tudta, hogy az orosz csapatok megszállják Magyarországot - beült a hivatalába, és elkezdte aznapi munkáját. A miniszter kiemelte: ilyen emberek ezreire, millióira van szüksége a magyarságnak ahhoz, hogy "egyről a kettőre tudjon jutni". Hozzátette: az elmúlt évek közös eredményei bizonyítják, hogy van értelme az aprómunkának is. Varga Mihály felidézte, hogy a hat évvel ezelőtti kormányváltáskor Magyarországról lemondóan nyilatkoztak, a tíz csőd előtt álló ország között emlegették. Mára független, gyarapodó, önálló, emelkedő nemzetként tekintenek a magyarokra - mondta. A miniszter hangsúlyozta: a migráció kérdésében is a "saját utunkat kell járnunk". Ki kell állni a magyar emberek véleménye, az érdekeik mellett, még akkor is, ha "ez olykor azt jelenti, hogy mindenkivel vitatkozni kell" - tette hozzá Varga Mihály. Megjegyezte: a magyaroknak vannak partnerei Közép-Európában, de meg kell értetni az Európai Unió nagyobb közösségével, hogy a migráció nem megoldás az öregedésre, a munkaerő hiányára. Más megoldásokat kell találni, hiszen akkor tudjuk megőrizni függetlenségünket, önállóságunkat és keresztény hagyományainkat - emelte ki. Varga Mihály leszögezte: a magyarság augusztus 20-án egyszerre ünnepli nemzetté válását és függetlenségét, egyszerre véli meglátni Szent István művében az Európához való tartozást, és egyszerre büszke arra, hogy a nemzetté válás az összetartozást is megteremtette. A magyar államalapítás óta eltelt több mint ezer esztendő kudarcok, sikerek, dicsőségek, bukások sorozatát hozta a magyar nép történetében, de a magyarság létezik, talpon maradt, államalapító és államalkotó nemzetként az európai közösség méltó tagja - jelentette ki a politikus. Megjegyezte: főhajtással tartozik a magyarság Szent Istvánnak, hiszen olyan művet alkotott, amely átívelt több mint ezer esztendőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.