Közélet

Tovább folytatódnak az út- és járdafelújítások Szeged városában

Tovább folytatódnak az út- és járdafelújítások Szeged városában

2016. augusztus 25., csütörtök
Tovább folytatódnak az út- és járdafelújítások Szeged városában
varosuzemeltetesi_biz_ules01_gs

Több mint 71 millió forintot szánnak az út- és járdarekonstrukciós program harmadik ütemére. Teljessé válik a Marostői lakópark közvilágítása, és két másik lakóparkban is felújítások indulnak.

Út-, járda- és közvilágítás-fejlesztésekről döntött egyhangúlag csütörtök reggeli villámülésén a szegedi városüzemeltetési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság. A testület határozata értelmében immáron a harmadik ütemmel folytatódhat a 2016-os városi út- és járdarekonstrukciós program. Erre a büdzsében összesen 380 millió forintot különítettek el. A harmadik ütemben 61 millió forintból korszerűsítenek kerékpárutakat és járdaszakaszokat, illetve a gázvezeték-felújítási munkálatok lezárultával bő 10 millió forintból teszik rendbe az újszegedi Jobb fasor Töltés utca és Közép fasor közötti szakaszának útburkolatát. A kerékpárutak burkolatát 31 millió forintból javítják majd összesen hat helyszínen (Terehalmi út, Szabadkai út, Kossuth Lajos sugárút két szakasza, Szőregi domb és környéke, József Attila sugárút), illetve 30 millió forint jut járdafelújításra több mint ötven helyszínen. Az ezekhez szükséges kivitelezési szerződéseket október 1-jéig készíti elő az önkormányzat.

varosuzemeltetesi_biz_ules02_gs

Az újszegedi Marőstői lakópark közvilágításának továbbfejlesztésével kapcsolatban is döntést hozott a grémium. A lakópark közvilágítási infrastruktúrája ugyan évekkel ezelőtt elkészült, de egyelőre még nem része az önkormányzat közvilágítási hálózatának. Közbiztonsági és egyéb okokból az önkormányzat az elmúlt esztendők során ennek ellenére már a meglévő 84-ből 78 lámpa bekapcsolását kezdeményezte a tulajdonos EDF Démász Zrt.-nél, most pedig kéri az eddig nem lakott ingatlanok előtti, ez idáig nem üzemelő 6 lámpa bekapcsolását is. Ez által a területen a teljessé válik a közvilágítás.

varosuzemeltetesi_biz_ules03_gs

A Vadaspark és a Harmónia lakóparkban balesetveszélyes útburkolati hibákat 8,2 millió forintból javít az idei esztendőben a város a biztonságos közlekedés szempontjaira tekintettel. Az ügy érdekessége, hogy a két, magánberuházó által épített lakópark útjai hivatalosan nincsenek forgalomba helyezve (valamint vagyonjogi tekintetben visszaadva az önkormányzat részére), pedig ez, illetve a vonatkozó eljárás megindítása a beruházó feladata lenne (lett volna). Ennek ellenére egyébként a lakosság közútként használja az utakat. A mindkét esetben folyamatban lévő egyeztetéseket a Vadaspark lakóparknál a beruházóval szemben megindított végelszámolás nehezíti, a Harmóniánál pedig az a körülmény, hogy a beruházó több befektető részére értékesítette a lakóparkot. A 8,2 millió forintot rekonstrukciót most két költségvetési keret terhére vállalta magára a város, azzal a kiegészítéssel, hogy a javítási költségek megtérítésére a lakóparkokkal kötött szerződések értelmében az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket, a beruházók jogutódaira is kiterjedően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.