Közélet

Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

2016. augusztus 24., szerda
Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára - mondta Binali Yildirim török kormányfő kedden, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során Ankarában az Anadolu állami hírügynökség beszámolója szerint.

A közel egyórás tanácskozáson

Ömer Celik

európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett.

Yildirim

hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amit nagyra értékel. A kormányfő nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette. Az Anadolu szerint a magyar tárcavezető kiemelte: Magyarország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harcban.

Szijjártó Péter

találkozott

Ismail Kahramannal

, a parlament elnökével is. A házelnök - mint a török hírügynökség kiemelte - a magyar népet a török nép barátjának, rokonának és szövetségesének nevezte. Kahraman megköszönte Magyarországnak "a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét". A magyar külügyminiszter utalt arra, hogy a magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját, és terrortámadásként értékelte a történteket - jelentette a török hírügynökség. Szijjártó később négyszemközti megbeszélést folytatott

Mevlüt Cavusoglu

török külügyminiszterrel, az egyeztetés után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak. Cavusoglu azt mondta: Magyarország igaz barát, a puccskísérlet kapcsán azonnal feltétel nélküli támogatását fejezte ki a török kormány iránt, míg sok ország és politikus először megvárta az incidens kimenetelét. A török külügyminiszter kiválónak nevezte a két ország közötti politikai kapcsolatokat, a gazdaság területén pedig a jelenlegi 2,7 milliárd dollárról 5 milliárdra szeretnénk növelni az éves kereskedelmi forgalmat. A török külügyminiszter bejelentette: örömmel vesz részt szeptemberben a Szigetvár ostromának és

Nagy Szulejmán

halálának 450. évfordulóján tartandó magyarországi rendezvényeken. Szijjártó közölte: a két ország felső szintű stratégiai együttműködési tanácsának harmadik ülésére a közeljövőben a nyugat-törökországi Izmirben kerül majd sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.