Közélet

Több lengyelt is toborozhatott az Iszlám Állam

Több lengyelt is toborozhatott az Iszlám Állam

2016. augusztus 30., kedd
Több lengyelt is toborozhatott az Iszlám Állam

Több, főként Nyugat-Európában élő lengyelt is toborozhatott soraiba az Iszlám Állam (IÁ) - írta kedden a Rzeczpospolita című lengyel napilap, szakértői véleményt is idézve, amely szerint a terrorszervezet a vallási szektákéhoz hasonló módszereket használ európai híveinek beszervezéséhez.

A független jobboldali lengyel lap a terrorellenes harc egyik szakértőjét, Krzysztof Liedelt szólaltatta meg, aki elmondta: lengyel titkosszolgálati források szerint az IÁ eddig tizenvalahány, az Europol becslései szerint pedig mintegy 40 lengyel állampolgárságú, illetve "Lengyelországhoz kötődő" személyt verbuválhatott. A lap ezzel összefüggésben beszámolt többek között egy 23 éves, a norvég hatóságok által nemrég Varsónak átadott, jelenleg őrizetben tartott lengyel nemzetiségű feltételezett dzsihadista esetéről. Liedel az IÁ által Európában alkalmazott indoktrinációs stratégiára figyelmeztetett, mely a média, a internet, valamint az itt tevékenykedő egyes imámok révén mindenekelőtt a lelki problémákkal küszködő egyénekre, illetve a fiatalokra próbál befolyással lenni. Az IÁ propagandarendszerét "emberek százai alkotják, feladatuk az emberek radikalizálása" - mondta el Liedel, hozzátéve: Európában, ahol szólásszabadság uralkodik, ezek az emberek sok esetben "nehezen elítélhetőek, hiszen a publikációikat, nyilatkozataikat gyakran törvényesnek tartják". "Az IÁ a radikalizálás folyamatában mindenféle, a befolyásolás szempontjából lényeges elemet felhasznál" - mondta a szakértő, hozzátéve: nem véletlen, hogy az utóbbi időben végrehajtott nyugat-európai terrortámadások elkövetői "pszichésen zavart személyiségek" voltak. Mivel a terrorszervezetek beszervezési módszerei "szinte ugyanolyanok, mint a szektákéi", a lengyelországi körülmények között a terrorizmus megelőzésében a szektaelleni harc elemeit is alkalmazni lehetne - vélte a szakértő, rámutatva a Lengyelországban a 90-es években felbukkanó vallási szekták sikeres visszaszorítására. Liedel ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte az IÁ európai struktúráinak szétverését a terrorizmus elleni küzdelem során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.