Egyetem

Szegeden született meg a világ első moduláris billentyűzete

Szegeden született meg a világ első moduláris billentyűzete

2016. augusztus 22., hétfő
Szegeden született meg a világ első moduláris billentyűzete
szetszedheto_billentyuzet003kf

Produktivitás és kényelem – ezzel a kettős jelszóval lehetne leírni az Ultimate Hacking Keyboard szétszedhető billentyűzetét, azonban ennél jóval többet kínál a prémium termék.

Hatodik prototípusánál tart az Ultimate Gadget Laboratories Kft. szétszedhető billentyűzete, melynek legszembetűnőbb tulajdonsága az, hogy a klaviatúra egy könnyed mozdulattal kettéválasztható, így olyan helyzetben gépelhetünk a két, egymástól független félen, ahogy kedvünk tartja. „2007-ben született meg az ötlet, két vezérfonal alapján, egyrészt zavart a hagyományos billentyűzeteknél, hogy a különböző blokkok között mozgatnom a kezem, és eszembe jutott, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha a kezem egy helyben maradna és csak az ujjaimat mozgatnám” – mesélt a kezdetekről

Monda László

, a találmány atyja. „A másik pedig a kéztartás, ugyanis a klasszikus klaviatúráknál kényelmetlen pózban van az ember keze, a kettészedhető billentyűzet pedig sokkal kényelmesebb, természetesebb, akár vállszélességben is lehet gépelni” – tette hozzá. A produktivitás abban nyilvánul meg, hogy egy helyben van a felhasználó keze, a kényelem pedig abban, hogy megfelelő távolságban és szögben helyezkedik el egymástól az ember két kézfeje. Monda László szakmája szerint szoftverfejlesztő, így egészen új kihívásokat tartogatott számára a billentyűzet megalkotása, mivel az eszköz létrehozásához nyomtatott áramkör szükségeltetett. Magát a házat 3D-s nyomtatással tudta

Völgyi András

kollégájával és középiskolai osztálytársával együtt elkészíteni. A hardver megalkotásához kellő tudást sikerült elsajátítaniuk, azonban a 3D nyomtatás már keményebb diónak bizonyult. „Először a legolcsóbb módon próbáltuk ezt megoldani találtam az interneten egy magyar srácot, akinek volt egy 3D nyomtatója, de nem egészen úgy sült el a dolog, ahogy vártuk. Az a nyomtató, amivel próbálkoztunk, olyan billentyűt nyomtatott, ami egyáltalán nem közelítette meg az elvárásainkat” – mondta el a szakember. Végül a kimondottan 3D nyomtatással foglalkozó Varinex Zrt. mellett állapodott meg, amely az ár mellett a minőségben is nagyságrendbeli különbséget mutatott, így valósult meg az első prototípus. „Ez viszont változik, több verzió jön létre, mindig finomít rajta az ember, ez a prototípus-készítés lényege, a tömeggyártásnál már egy fröccsöntő forma az alapja a műanyag alkatrészeknek, ami egy tízmilliós nagyságrendű befektetés és utána már nagyon nehézkesen és drágán lehet csak módosítani, viszont fröccsöntéssel a műanyag alkatrészek szinte fillérekből készülnek el” – tudtuk meg Monda Lászlótól.

Rengeteg lehetőség az innovációra

A fejlesztés természetes nem áll le, tervben van, hogy a billentyűzetet ki lehessen bővíteni különböző modulokkal, ettől lesz ez a világ első moduláris billentyűzete. Az alap klaviatúrához lehet majd csatolni plusz billentyűket, trackball-t, touchpad-ot is. Az a koncepció, hogy hüvelykujj által lefedett, kihasználatlan területet is munkába állítsák, vagyis a modulok vezérlése szintén a kézfej mozdulatlansága mellett működne.

szetszedheto_billentyuzet002kf

Az Ultimate Hacking Keyboard különlegessége továbbá, hogy az elektronika, illetve az alkalmazás, amit a PC-re telepíteni kell a billentyűzet személyre szabásához, az mind szabad szoftverrel működik, ez azt jelenti, hogy bárki bele tud nyúlni, átírni, megváltoztatni dolgokat. „Időről időre megkeresnek minket fejlesztők, hogy ingyen és bérmentve segítenének, tehát ez a mentalitás megtérül, és olyan emberek, akik egyébként nem is törődnének vele, azok jönnek és rendelkezésünkre állnak, ez sokkal innovatívabbá tesz minket hosszú távon” – fogalmazott a fejlesztő. Mindezek mellett a billentyűzet javítható, ez több mindenben megnyilvánul, könnyen szétszedhető a szerkezet, és a házon belül instrukciók találhatóak a javításhoz, de az internetre is felkerülnek majd útmutatók. „A hagyományos billentyűzetekkel szemben, amik dome kapcsolókat használnak, ez egy mechanikus billentyűzet, kapcsolóknak hat típusát árusítjuk, sőt, még a billentyűzet színe is választható” – fejtette ki Monda László. Kalocsán szerelik össze a billentyűzeteket, a vevői igényeknek megfelelően, azzal a házzal, azokkal a kapcsolókkal, melyeket a megrendelő kér. A jövőben még több személyre szabhatóságot terveznek a készítők. http://vimeo.com/148867544 A szétszedhető klaviatúra az

Ultimate Gadget Laboratories Kft.

terméke, melyet Monda László 2012-ben alapított, azzal a céllal, hogy létrehozza találmányát, a jövőben pedig még több billentyűzet-verziót, illetve beviteli eszközöket szeretnének fejleszteni, de ez a termékvonal számos irányt tartogat még, rengeteg lehetőség akad az innovációra. A tervek közt szerepelnek ergonomikusabb billentyűzetek, amikben nem sorokban vannak a billentyűk, hanem ívben, ami jól követi az emberi kéz formáját, illetve olyan típus, melyen megtalálhatóak lesznek az F-billentyűk, valamint a navigációs blokk, de a kiegészítő modulok kapcsán még számtalan érdekesség születhet.

A minőségben nincs kompromisszum

A szétszedhető billentyűzet ára jelenleg 220 dollár, de a kereskedelmi forgalomban 250 dollárért lehet majd megkapni, ami megközelítőleg 70 ezer forintot jelent ÁFA nélkül. Bár borsosnak tűnhet az összeg, nem szabad elfelejteni, hogy a billentyűzet - mivel teljesen programozható, konfigurálható számos eszközzel - számos olyan dologra képes, amelyre más klaviatúra nem. Anyag szintjén is magas a minősége a precíziósan esztergált, rozsdamentes acél alkatrészekkel, melyek önmagukban felérnek egy egyszerűbb billentyűzet árával. „Ha nem vagy hajlandó kompromisszumokra a minőség tekintetében, akkor drága lesz a terméked, viszont tartós is. Ha elég masszív a hardver, akkor évtizedekig bírni fogja. Az a cél, hogy időtálló befektetés legyen egy ilyen eszköz megvásárlása” – mondta el Monda László.

szetszedheto_billentyuzet005kf

A magyar piac mérete és vásárlóereje miatt nem csak Magyarországra folyik a termelés, hazánkban 10-15 darabot tudtak eladni a klaviatúrából, ami az ország méretéhez és gazdasági helyzetéhez képest jó, a többi eszköz az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és a nagyvilág más pontjain talál majd gazdára. Összességében körülbelül ezerháromszáz billentyűzet és ezerkétszáz kiegészítő modul eladásánál jár a cég, de folyamatosan jönnek az eladások. Kelendő az eszköz, főleg annak ellenére, hogy még nincs termék, a csomagolás is csak a tervezési fázisban van még, tehát egyelőre nem tudjuk leemelni az áruházak polcairól a szétszedhető billentyűzetet. „Nincs marketing, sőt, még termék se, mégis jönnek a megrendelések, azért, mert havonta teszünk közzé híreket arról, hogy áll a készítés. Részletesen leírjuk, hogy mivel hogyan haladtunk az elmúlt hónapban” – fejtette ki a szakember. Ez a kommunikáció bizalmat épít, a vevők látják, hogy mi történik, sokkal közelebb kerül a vásárló a termékhez. Várhatóan szeptemberben indul be az Ultimate Hacking Keyboard sorozatgyártása, a vállalkozásnak körülbelül húsz beszállítója van világszerte, Európa országai mellet Tajvanról, Kínából és Dél-Afrikából is érkeznek alkatrészek, melyek Kalocsán futnak össze, ott szerelik össze és küldik szét a klaviatúrát. „Völgyi Andrásnál, az Ultimate Gadget Laboratories Kft. gépészmérnökénél történik meg az összeszerelés, pontosabban a házuk alagsorában, amit korábban szintén összeszerelési, illetve gyártási célokra használtak. Ennek megvan a maga hangulata, hiszen a nagy cégek, mint például az Apple, szintén garázsokból indultak”- emelte ki Monda László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.