Sport

Rio 2016: Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 400 méter vegyesen

Rio 2016: Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 400 méter vegyesen

2016. augusztus 7., vasárnap
Rio 2016: Hosszú Katinka világcsúccsal aranyérmes 400 méter vegyesen
Hosszú Katinka

Hosszú Katinka 4:26.36 perces, hatalmas világcsúccsal nyert aranyérmet 400 méter vegyesen a riói olimpia úszóversenyeinek szombati nyitónapján.

Hosszú

pályafutása első ötkarikás érmét szerezte, míg a magyar csapatnak -

Szász Emese

párbajtőröző után - ez volt a második aranya az első napon Rióban. Ez Magyarország 170. olimpiai bajnoki címe. A Vasas ötszörös világbajnok versenyzője az előfutamban még csak 15 századra megközelítette a címvédő kínai - Rióban már délelőtt "elvérzett" -

Je Si-ven

2012-es londoni játékokon elért 4:28.43 perces rekordját, a fináléban azonban már sikerült neki a történelmi időeredmény. Hosszú kiválóan rajtolt, pillangón már az első hossz végén magabiztos előnnyel vezetett. Háton a várakozásoknak megfelelően könnyedén végérvényesen ellépett a mezőnytől, azaz innentől kezdve gyakorlatilag csakis az órával, a fennálló világcsúccsal versenyzett. Mellen az egész uszoda a levegővétel ütemére biztatta, a gyorsra közel öt és fél másodperccel a világcsúcs részidőn belül fordult. A kínai korábbi rekordjának sarkalatos pontja éppen az utolsó úszásnem volt, hiszen a londoni játékokon az utolsó 50 méteren jobb időt úszott, mint a férfi győztes amerikai

Ryan Lochte

. Hosszút korábban rendre ezen a szakaszon "győzte le" az a bizonyos televízióban, illetve a helyszíni kivetítőn látható vonal, amely a világcsúcsot jelzi. Ezúttal nem így történt: a 27 éves magyar csillag - a tavalyi kazanyi vb-n megfogalmazott álmát valóra váltva - több mint két másodperccel múlta felül a szám eddigi legjobb eredményét.

Hosszú Katinka

"Szerintem még nem fogtam fel, hihetetlen" - nyilatkozta Hosszú az M4 Sportnak. "Tényleg azt tudtam csinálni, amit edzésen. Olyan érzésem volt, mintha edzésen lennék, hiszen mióta kijöttünk Rióba, minden nap a négyes pályán úsztam. Kiráz a hideg, még nem hiszem el." Hozzátette, férje és edzője,

Shane Tusup

a győzelem után azt mondta neki, pontosan úgy diadalmaskodott, ahogy megálmodta. "Ennél tökéletesebb nem is lehetne, ez életem egyik legszebb napja" - hangsúlyozta Hosszú Katinka arra utalva, hogy egyszerre lett olimpiai bajnok és adta át a múltnak a korábbi világrekordot. Hosszú ezzel mind az öt vegyesúszó világcsúcs birtokosává lépett elő, hiszen a 200 méter mellett a 25 méteres medencében is az övé minden idők legjobb eredménye 100, 200 és 400 méteren egyaránt. Hosszú - aki a magyar úszósport 26. olimpiai bajnoki címét szerezte meg - vasárnap 100 méter háton, majd másnap 200 méter vegyesen, ezt követően pedig 200 méter pillangón, illetve 200 méter háton ugrik vízbe egyéniben, emellett tagja 4x200 méteres női gyorsváltónak is. A legjobb esélye egyértelműen 200 méter vegyesen van arra, hogy második aranyát is megszerezze, hiszen a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként készülhet.

Eredmények:

női 400 méter vegyes, olimpiai bajnok:

HOSSZÚ KATINKA 4:26.36 perc - új világcsúcs 2. Maya Dirado (Egyesült Államok) 4:31.15 3. Mirea Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:32.39

Hosszú hét éve üldözte ezt a világcsúcsot

"Ma reggel nagyon jól ment az úszás, de tudtam, hogy a döntőben még jobb lesz. Azt azonban, hogy ennyire jól sikerül, nem gondoltam volna" - nyilatkozta az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón a 27 éves klasszis, aki tehát a kínai Je Si-ven 2012-es london játékokon elért 4:28.43 perces rekordjából 4:26.36 perces teljesítményének köszönhetően több mint két másodpercet faragott. "Hosszú ideje üldöztem, nagyjából hét éve gondolok rá" - tette hozzá az ötszörös világbajnok, aki a mostani csúcsdöntéssel - a 25 méteres medencéseket is beleszámítva - mind az öt vegyesúszószám világrekordjának birtokosa lett.

Hosszú Katinka

Hosszú hangsúlyozta, négy évvel ezelőtt Londonban túlságosan rágörcsölt a versenyre, csak arra tudott gondolni, hogy legyen túl rajta. Ennek volt betudható, hogy 400 méter vegyesen negyedik, 200 méteren pedig kilencedik lett. "Aztán elkezdtem dolgozni Shane-nel, folyamatosan versenyeztünk és fejlődtünk. Az elmúlt négy évben nem volt olyan, hogy egyetlen napnál többet kihagyjak, de megérte" - mondta Hosszú. A friss olimpiai bajnok kiemelte, egy sportolónak folyamatosan bizonyítania kell a környezetének, ezúttal azonban saját magának is sikerült. Hosszú - aki a magyar úszósport 26. olimpiai bajnoki címét szerezte - vasárnap 100 méter háton, majd másnap 200 méter vegyesen, ezt követően pedig 200 méter pillangón, illetve 200 méter háton ugrik vízbe egyéniben, e mellett tagja 4x200 méteres női gyorsváltónak is. A legjobb esélye egyértelműen 200 méter vegyesen van arra, hogy második aranyát is megszerezze, hiszen a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként készülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.