Bulvár

Rákosi Vipera Napot tartanak a Szegedi Vadasparkban szombaton

Rákosi Vipera Napot tartanak a Szegedi Vadasparkban szombaton

2016. augusztus 31., szerda
Rákosi Vipera Napot tartanak a Szegedi Vadasparkban szombaton
SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_012

Már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja. Az idén sem lesz ez másként, a faj megmentésért dolgozó kollégák és önkéntesek 4 hazai helyszínen felállított információs standoknál, illetve a Rákosivipera-védelmi Központban várják a látogatókat. Az érdeklődök, többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is.

A „viperás” standok a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban, és a Jászberényi Állat- és Növénykertben várják a látogatókat valamennyi korosztályból, szeptember 3-án, szombaton 10-től 16 óráig. Aznap a Rákosivipera-védelmi Központ is várja a látogatókat. Találkozó Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt 10 órakor, a program előre láthatólag 2 órát vesz igénybe - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület A program munkatársai igyekeznek eloszlatni a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhiteket is. A rákosi vipera sem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérgeskígyók éppen olyan fontos részei a hazai faunának, mint más közkedveltebb állatfajok. A Magyar Madártan és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei és önkéntesei mindent megtesznek a faj stabil populációinak megteremtéséért. A kunadacsi Rákosivipera-védelmi Központban évente több száz vipera születik, az idén már 253, és a 2004-es megnyitása óta, több mint 2400 kisvipera jött világra. A 3-4 éves kort megérő egyedek szabadon engedésével 2010 óta növeljük a vadon élő állományok méretét, napjainkig majd 500 példányt engedve el a Kiskunság és a Hanság vipera-élőhelyein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.