Közélet

Ónodi-Szűcs Zoltán Röszkén: Nem mindenkin tudnak szűrővizsgálatot elvégezni

Ónodi-Szűcs Zoltán Röszkén: Nem mindenkin tudnak szűrővizsgálatot elvégezni

2016. augusztus 2., kedd
Ónodi-Szűcs Zoltán Röszkén: Nem mindenkin tudnak szűrővizsgálatot elvégezni
Ónodi-Szûcs Zoltán; Kovács Attila; Seres József

Kétszázzal kevesebben várakoznak a röszkei tranzitzóna előtt, mint a múlt héten. A zónában dolgozó gyermekorvosok a sátortáborban is dolgoznak, és szükség esetén ellátást nyújtanak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a migránsok nem együttműködőek egészségügyi kérdésekben. Tavaly év vége óta találkoztak HIV-pozitív, szifiliszes migránssal is, de a szűrővizsgálatok igazolták a Hepatitis A, illetve C típusú megbetegedést is.

A migránsok általában nem várják meg a különböző szűrővizsgálatok eredményét, még azok elkészülte előtt ismeretlen helyre távoznak az ország mélységéből, és ez kockázatot jelent – közölte

Ónodi-Szűcs Zoltán

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára Röszkén a tranzitzóna előtt. A politikus közölte, hogy a tranzitzónába beengedett migránsok többsége az úgynevezett érzékeny csoportba tartozik, azaz kisgyermekes család tagja, várandós nő, idős, beteg, vagy fogyatékkal élő személy. Ők csupán néhány órán át tartózkodnak a tranzitzónában, onnan az ország belsejébe, nyitott befogadóállomásra szállítják őket. Az egészségügyi hatóságok ugyan számos esetben elrendelnek különböző szűrővizsgálatokat, ám a migránsok nagy része vagy még a vizsgálat előtt, vagy az eredmény megérkezése előtt ismeretlen helyre, feltehetően Nyugat-Európába távozik. A tranzitzónában egyébként felnőtt és gyermekorvos is dolgozik, utóbbi a kerítés túloldalára is átjár, és szükség esetén kezelést nyújt. Ennél több lehetőségük azonban a magyar hatóságoknak nincsen a határ szerb oldalán.

Kovács Attila

, az országos tisztifőorvos helyettese elmondta: tavaly december közepe óta 4100 szűrővizsgálatot rendeltek el, ám elvégezni csak 350-400-at tudtak. A szakember elmondta: 2 esetben a HIV-vírus, két esetben pedig a szifilisz jelenlétét mutatták ki. Találkoztak Hepatitis A és C megbetegedéssel is. A helyettes tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a meglévő adatokból nem lehet járványügyi következtetést levonni, de aggasztó, hogy nem tudják mindenkin elvégezni a szűrővizsgálatot, és a szükséges kezelést sem tudják megadni annak, aki időközben elhagyta a befogadóállomást. Kovács Attila közölte azt is: igen sokan rühesen, tetvesen érkeznek, ezt viszont kezelik a tranzitzónában, és azt követően is. Kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy akár a szűrővizsgálatok elvégzéséig, illetve az eredmények megérkeztéig megtiltsák a befogadóállomások elhagyását. Az államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország már így is elment a falig, szerinte az európai közösséggel nem tudnánk elfogadtatni egy olyan törvénymódosítást, amely a menekültek szabad mozgását korlátozná az országon belül, még akkor sem, ha a korlátozást a szűrővizsgálatok miatt rendelnék el a magyar hatóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.