Közélet

Nicolas Sarkozy bejelentette jelöltségét a 2017-es francia elnökválasztásra

Nicolas Sarkozy bejelentette jelöltségét a 2017-es francia elnökválasztásra

2016. augusztus 22., hétfő
Nicolas Sarkozy bejelentette jelöltségét a 2017-es francia elnökválasztásra

Nicolas Sarkozy volt francia államfő hétfőn bejelentette, hogy elindul a 2017-es elnökválasztást megelőző jobboldali előválasztáson.

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak elnöke a szerdán megjelenő új kötetének egyik idézetével a Tweeteren erősítette meg a jelöltségét, amelyet a francia média hónapok óta tényként kezelt. "Úgy döntöttem, hogy jelöltetem magam a 2017-es elnökválasztáson. Franciaország megköveteli, hogy mindent neki adjunk" - írta a volt köztársasági elnök (2007-2012) a Tout pour la France (Mindent Franciaországért) címmel megjelenő, 231 oldalas könyvében. "Ez a könyv a kiindulási pont" - tette hozzá

Nicolas Sarkozy

, aki az első olyan volt államfő az V. köztársaság történetében, aki egy vesztes kampány után ismét jelölteti magát. A 61 éves jobboldali politikus, akinek programja és fellépése is megosztja a franciákat, elképzelhető, hogy ismét Francois Hollande jelenlegi államfővel mérkőzik meg jövő májusban. A szocialista köztársasági elnök - aki még hivatalosan nem jelentette be, hogy újrajelölteti magát -, győzte le 2012-ben Nicolas Sarkozyt. A három hónap alatt írt kötetben az ellenzéki politikus öt nagy fejezetben foglalja össze a programját: Az igazság kihívása, Az identitás kihívása, A versenyképesség kihívása, A tekintély kihívása és A szabadság kihívása címmel. A volt államfőnek azonban előbb még saját táborának jelöltjeivel is meg kell mérkőznie. A Köztársaságiak közül eddig 12 vezető politikus jelentette be, hogy megméretteti magát az elnökjelöltségért rendezett kétfordulós választáson, amelyet november 20-án és 27-én rendez meg a francia jobboldal. Közülük Nicolas Sarkozy legnagyobb riválisának volt külügyminisztere, Alain Juppé, Bordeaux polgármestere számít, aki a felmérések szerint megelőzi a volt elnököt, és aki jelenleg a legnépszerűbb francia politikus. Nicolas Sarkozy a bejelentéssel automatikusan lemondott pártelnöki posztjáról, s a következő hónapokat kizárólag a jelöltállítási kampánynak szenteli. A jobboldali párt élén a helyét egykori volt minisztere, Laurent Wauquiez veszi át, aki jelenleg Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke. A volt államfő első kampánygyűlését csütörtökön tartja Chateaurenard-ban. A 2012-es vesztes elnökválasztást követően Nicolas Sarkozy másfél évre visszavonult a politikából és a konferenciákat adott világszerte. Két évvel előtt vette vissza a legnagyobb ellenzéki párt irányítását. Azóta nem volt titok, hogy revánsra készül a szocialistákkal szemben. Párton belüli riválisain kívül Nicolas Sarkozynak több jogi eljárással is szembe kell néznie, köztük a 2012-es elnökválasztási kampány állítólagos illegális finanszírozása miatt indult vizsgálattal, amelyben bíróság elé állíthatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.