Gazdaság

NGM: tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei

NGM: tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei

2016. augusztus 10., szerda
NGM: tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei

A fogyasztói árak alacsony színvonalának köszönhetően tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden publikált, júliusi, mínusz 0,3 százalékos inflációs adatára reagálva kiemelte, hogy a nulla közeli infláció 2014 eleje óta fennáll Magyarországon, ami azért fontos, mert amikor a bérek statisztikailag 5-6 százalékkal emelkednek, az tényleges emelkedés. Felidézte, hogy éves átlagban a kormány a konvergencia programban 0,4 százalékos fogyasztóár-emelkedést prognosztizál. Kitért arra, hogy az olajárindex önmagában több mint 1 százalékkal járult hozzá az infláció csökkenéséhez. A másik tényező a sertéshús áfájának csökkentése, aminek fontos szerepe van a magyar fogyasztói kosárban, itt szinte a teljes áfacsökkentés a fogyasztók zsebébe került. Hozzátette, a tej és tejtermékek árának mérséklődése is lefelé szorította az árakat, csakúgy, mint az euróövezet alacsony árszínvonala.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.