Bulvár

Nemzetközi gyermekpornó-hálózatot göngyölítettek fel az Európai Unióban

Nemzetközi gyermekpornó-hálózatot göngyölítettek fel az Európai Unióban

2016. augusztus 24., szerda
Nemzetközi gyermekpornó-hálózatot göngyölítettek fel az Európai Unióban

Nemzetközi internetes pedofil hálózatot göngyölítettek fel a hatóságok: gyerekekről készült pornográf felvételek birtoklásáért és terjesztéséért hetvenöt embert vettek őrizetbe Európa-szerte - jelentette be kedden az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol).

A hágai tájékoztatás szerint több mint egy éven át tartó nyomozás után sikerült felszámolni a hálózatot a "Napfény" fedőnevű akció keretében.

Claire Georges

, a hivatal szóvivője arról számolt be, hogy a gyanúsítottak IP-címét megküldték a tagállami szerveknek, és ezt követően fogták el az érintetteket az Európai Unió huszonhat tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban. A pedofil pornóképeket és -filmeket egymás között cserélő, többségében 50 év feletti gyanúsítottak jelentős része a kibertérben névtelenséget biztosító, Tor nevű hálózatot használta - közölte az Europol. A Tor a forgalom többszörös átirányításával és a metaadatok eltüntetésével biztosítja a névtelenséget a felhasználók számára. Az Europol egy tavalyi jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a pedofil hálózatok tagjai egyre inkább a Skype-hoz hasonló, internet-alapú telekommunikációs szolgáltatókon keresztül tartják egymással a kapcsolatot és terjedőben van a bitcoin nevű digitális valuta használata is, és ez jelentősen megnehezíti a bűnüldöző szervek munkáját. A rendőri szervezet tovább folytatja a nyomozást az ügyben, így további letartóztatásokra lehet számítani. Az Europol évek óta nagy figyelmet szentel a pedofil hálózatok elleni küzdelemnek. A hivatal eddigi legnagyszabásúbb művelete során, 2011-ben 184 embert vettek őrizetbe Európában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.