Kultúra

Ma kezdődik a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Ma kezdődik a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

2016. augusztus 30., kedd
Ma kezdődik a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Ma kezdődik a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelynek szeptember 4-ig tartó programjában fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítenek Budapesten és vidéki, valamint határon túli helyszíneken.

A rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemle vetítéseinek Budapesten a Puskin mozi, az Örökmozgó, a Corvin Club, a Trafik és a Fészek Klub ad otthont, emellett pedig Sopronban, Szolnokon, Érsekújváron, Nagyváradon és Ungváron is tartanak vetítéseket - közölték a szervezők az MTI-vel. A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadja Bakuradze orosz-izraeli kísérleti filmes mellett Christian Inaraja Genís grafikusművész, illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő Koncz Teréz kreatív producer és rendező lesz, Wolfgang Leis állandó zsűritag pedig a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők döntenek arról, hogy ki kapja a fesztivál három fődíját, a hét kategória díjat, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács által felajánlott kétszer 500 ezer forintos különdíjat, amelyet a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek oda. A tavalyi debütálás után ismét kiosztják a Sziget Kft. felajánlásában azt a hetijegyet, amely egy három fős ministáb részére nyújt belépést és forgatási engedélyt a 2017-es Sziget fesztiválra. A versenyprogramban John Hurt angol színész vagy épp Ridley Scott angol rendező fémjelezte produkciók mellett látható lesz a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can't Live Without Cosmos című alkotás vagy a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath munkája, az Everything Will Be Okay (Alles wird gut). Mindezek mellett bemutatkozik Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is, amelyet nemrégiben jelöltek a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards) a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában. A versenyfilmeket a korábban megszokott módon, a három nap alatt 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Corvin Clubban. A versenyprogram, valamint az abból kimaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezik a szombati magyar panoráma napot a Puskin moziban, valamint az Európai Filmdíjak előző évi rövidfilmes kategóriájának valamennyi jelöltjét is levetítik a közönségnek. A fesztivál zenei részlegét kedden a Blue Cold Jalapenos zenekar nyitja, csütörtökön a Trafik Klubban a Zseton Pityu and the Cash lép fel, zárásként pedig a Zsuzsi Mosolyog zenekar ad koncertet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.