Közélet

Lezárult a kampányfinanszírozásra vonatkozó népszavazási kérdés aláírásgyűjtése

Lezárult a kampányfinanszírozásra vonatkozó népszavazási kérdés aláírásgyűjtése

2016. augusztus 8., hétfő
Lezárult a kampányfinanszírozásra vonatkozó népszavazási kérdés aláírásgyűjtése

Lezárult a kampányfinanszírozás átalakítására vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, a kezdeményező nem adott le aláírásokat a Nemzeti Választási Irodánál.

Kész Zoltán

független országgyűlési képviselő nyújtotta be hitelesítésre a kérdést - "Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?" - a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A kérdést az NVB január 18-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria március 30-án hagyta jóvá az NVB határozatát, a gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, április 8-án kezdhette meg Kész Zoltán. A népszavazás kezdeményezőjének 120 napja állt rendelkezésre a 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére, ez augusztus 6-án járt le. Az MTI érdeklődésére az NVI-nél azt mondták, Kész Zoltán nem adott le összegyűjtött aláírásokat. A héten egy másik népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése is lezárul, azt a szocialista

Nyakó István

kezdeményezte a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Nyakó István kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?". Az NVB február 29-én megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, azonban a Kúria felülbírálta a döntést és április 6-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. Nyakó Istvánnak augusztus 10-éig van ideje a népszavazáshoz szükséges 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére. Az Országgyűlés április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket. A döntés után

Tóbiás József

, az MSZP akkori elnöke bejelentette, a párt elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.