Közélet

Kvótareferendum: részvételre buzdítja a vajdasági magyarokat a VMSZ

Kvótareferendum: részvételre buzdítja a vajdasági magyarokat a VMSZ

2016. augusztus 15., hétfő
Kvótareferendum: részvételre buzdítja a vajdasági magyarokat a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) arra buzdítja a vajdasági magyarokat, hogy vegyenek részt a kötelező befogadási kvótákról tartandó október 2-i népszavazáson - közölte a Pannon RTV a honlapján hétfőn.

Pásztor István

, a VMSZ elnöke a szabadkai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kötelező betelepítésről szóló referendum precedensértékű, mert megmutatja: egy szuverén állam mennyire engedi meg, hogy más országok beleszóljanak ügyeibe, s hogy állampolgárai kikkel éljenek együtt. A VMSZ arra szeretné buzdítani a vajdasági magyarokat, hogy - akárcsak két évvel ezelőtt a parlamenti választáson - vegyenek részt a voksoláson. "Arra fogjuk biztatni őket, hogy a nemet karikázzák be, ugyanis meggyőződésünk, hogy a fejünk fölött senki nem dönthet arról, kivel éljünk együtt" - hangsúlyozta Pásztor. A VMSZ elnöke szerint ebben a pillanatban úgy tűnhet, hogy ez Magyarország belügye, ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy "nemzeti ügyről" van szó. Magyarország alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy abban az esetben érvényes egy népszavazás, ha a választásra jogosult magyar állampolgároknak több mint a fele érvényesen szavazott. Így először válik lehetővé, hogy a visszahonosított külhoni magyarok is véleményt nyilvánítsanak egy magyarországi népszavazáson. Szerbia esetében mintegy 150 ezer vajdasági rendelkezik magyar állampolgársággal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.