Közélet

Képviselői köszönetet és elismerést kaptak a tarjáni közösségi kiskertek

Képviselői köszönetet és elismerést kaptak a tarjáni közösségi kiskertek

2016. augusztus 12., péntek
Képviselői köszönetet és elismerést kaptak a tarjáni közösségi kiskertek
BC5K5068

A Pentelei sor és a Zöldfa utca büszkélkedhet a legtöbb kiskerttel Tarjánban, utóbbi esetében szinte a teljes utcarészt díjazta a közösségi kiskertek program bizottsága. A körzet képviselője, Kothencz János tavaly tavasszal indította el a projektet, mellyel az a célja, hogy minél több gondozott területtel büszkélkedhessen a városrész.

A helyiek bevonásával 2015 tavaszán indította útjára a „Közösségi Kiskertekért” elnevezésű projektet

Kothencz János

, Tarján és Felsőváros Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselője. Számukra egy-egy ajándékcsomaggal, oklevéllel és gyümölcsökkel készültek. „A közösségi kiskertekért indított programmal sikerült elérnünk azt, hogy ott is beinduljon a kertgondozás, ahol korábban ennek nem volt múltja” – mondta nagy büszkeséggel Kothencz János, aki egyúttal ezzel mondott köszönetet az aktív, példamutató kezdeményezőknek. A résztvevőket emlékeztette, a Kereszttöltés utca egy zsebkendőnyi területén is igény mutatkozott rá, hogy növényekkel népesítsék be a kertet – a lakóközösség munkáját csütörtökön díjazták is. A programban közel 50 lépcsőház vett részt, többek között a Pentelei sorról, a Zöldfa és Szamos utcákból, valamint a Budapesti körútról egészen az Etelka sorig.

Kruzslicz Lászlóné

a Budapesti körút 6. szám alatt 1997 óta gondozza a virágoskertet, amely azóta egy gyönyörű lugassal is kibővült. Az asszony erre a legbüszkébb, a környéken sétálók nem tudnak szó nélkül elmenni a rózsabokrok mellett. A Szamos utcában Katika néni indította be a kertgondozást, a szomszédok is az ő hatására kezdtek el növényeket ültetni. Kati néni arra panaszkodott, az ő lakóközösségében nem elég aktívak, mai napig egyedül neveli, gondozza a virágokat.

BC5K5057

A „Közösségi Kiskertekért” elnevezésű program keretében a legszebbnek idén is a Pentelei sor 3. szám melletti kertet ítélték. A területet hárman gondozzák:

Monoszi Józsefné

,

Balázs Ferencné

és

Gajdács Ferencné

, akik körülbelül 10 éve kezdték el a kertgondozást, a házban lakó főorvost követve. Három egymástól független kertről van szó egyébként, az egyikben fűszernövényeket is nevelgetnek. A kert mindennapos és egész éves munkát igényel, a hölgyek pedig folyamatosan képzik magukat szakkönyvekből. Tarjánban jövőre is folytatódik a projekt, a körzet képviselője, Kothencz János reméli, hogy még több lakóközösség fog csatlakozni felhívásukhoz. Megjegyezte, vannak még elvarratlan szálak, már ami a lakossági kérések teljesítését illeti, hiszen az említett kiskertek körül folyamatosan húzzák fel a kerítéseket. A Pentelei sor 5. szám előtt már van, legközelebb a legszebbnek ítélt kertet kerítik körbe. Ugyancsak folyamatos munkát ad a leromlott állapotú köztéri padok felújítása. Hozzátette, a L.É.T. Egyesület hét éve dolgozik a közösségépítés területén, s immár a harmadik nyugdíjas klubjukat tudták elindítani, melynek révén sok száz embert fognak össze közösségi programjaikkal, akcióikkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.