Egyetem

Jövő hónapban indul a NASA missziója egy aszteroidára

Jövő hónapban indul a NASA missziója egy aszteroidára

2016. augusztus 2., kedd
Jövő hónapban indul a NASA missziója egy aszteroidára

Az amerikai űrügynökség, a NASA a jövő hónapban indítja el projektjét, amelynek keretében egy űrszonda mintát vesz a Bennu elnevezésű aszteroidáról és 2023-ban visszatér a Földre - mondta Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

Kiss László

, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy az aszteroida 2135-ben veszélyt jelenthet-e a Földre, mert pályája közel húzódik hozzá, ismertette: "parányinak számító kisbolygó" a Bennu, amelyet 1999-ben fedeztek fel Amerikában és az egyiptomi mitológia egyik szereplőjéről nevezték el. Az égitest mintegy ötszáz méter átmérőjű, körülbelül kétszer akkora, mint a Gellért-hegy. Az Apollo-típusú kisbolygók közé tartozik, ami azt jelenti, hogy pályája a Föld-pálya közelében húzódik és bizonyos időszakonként megközelíti a Földet - közölte. Hangsúlyozta: ezek az égitestek a Naprendszer kezdetéről itt maradt törmelékeknek tekinthetők, abból a por-és gázfelhőből hordoznak információt, amelyből kialakult a Föld, a Hold és a bolygók a Merkurtól a Neptunuszig. Anyagi összetételének tanulmányozásával azt lehet kideríteni, hogy miből jött létre a Naprendszer. Részletezte: a Bennu mozgását nemcsak a gravitáció irányítja, hanem az úgynevezett Jarkovszkij-hatás is - fűzte hozzá -, amelynek lényege, hogy mivel az égitest egy irányból, a Napból kapja megvilágítását, ezért egyrészt egyenetlenül melegszik fel, másrészt a kapott hőt kisugározva kis mértékben módosítja saját pályáját. Kiss László közölte: ahhoz, hogy meg tudják mondani, 120 év múlva becsapódik-e az aszteroida, helyszíni méréseket kell végezni, nagyon pontosan ismerni kell az égitest alakját és ki kell számolni ezt az erőhatást is. Kiss László úgy fogalmazott: az aszteroida aktualitását nem a becsapódással való "riogatás" adja, hanem az, hogy a NASA a jövő hónapban elindít egy többéves projektet, amelynek keretében az Osiris Rex elnevezésű űrszonda megérkezik a Bennuhoz 2018-2019 fordulóján, leszáll a felszínére, másfél-két kilogrammnyi mintát összegyűjt és 2023-ban visszatér a Földre. A Bennu pályája néhány évente a Föld közelében húzódik, ezért ezekben az időszakokban viszonylag kis energia-befektetéssel megközelíthető az égitest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.