Bulvár

Jön az ünnep, fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre!

Jön az ünnep, fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre!

2016. augusztus 15., hétfő
Jön az ünnep, fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre!
tuzijatek07kf

Minden évben kutyák és macskák százai rohannak világgá az augusztusi tűzijáték miatt - közölte a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete. Egy részüknek szerencséjük van, és visszakerülnek a gazdájukhoz, de sokan örökre elvesznek, autó alá szaladnak, vagy más baleset éri őket. Némelyiket csak enyhébben frusztrálja a váratlan hang és fényhatás, kevésbé erős reakciókat ad (nyáladzás, remegés, biztonságos helyre bújás), de rengeteg kisállat teljes pánikba esik, és az életét félti. Megkötött kutyák is képesek kiszabadulni, a biztonságosnak látszó kerítésen átugrani, kiásni magukat és világgá menni. A megriadt állatok haraphatnak, hetekig kóborolhatnak elveszve.

"Éppen ezért a házi kedvenceket a tűzijáték idejére javasolt biztonságos, zárt helyen elhelyezni, az ijedelem okozta menekülés megakadályozása céljából. A tűzijátékra semmiképpen ne vigyünk kutyát magunkkal! Az állatvédők csoportjai, így a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete is, folyamatosan tartanak chip-ügyeletet, különös tekintettel a tűzijátékok idejére és az azt követő napokra. A kutyák chippel történő jelölését törvény írja elő. Aki ezt elmulasztotta, saját és kutyája érdekében pótolja azt! A chippel ellátott kutyák esetében is javasolt meggyőződni arról, hogy kedvencünk szerepel-e a regisztrált állatok között a www.petvetdata.hu oldalon. Az ellenőrzést az idén kifejezetten javasoljuk, mert szerverváltás történt a nyilvántartó rendszerben. Az oldalon van egy gazdiknak fenntartott, nyilvános felület, ahol ezt meg lehet tenni. A mikrochip szám 15 számjegyből áll, az oltási könyv elején az állat adatainál megtalálható. Állataikat elvesztők számára javasoljuk, hogy az elvesztés után a lehető leghamarabb kezdjék meg a lakhely körül a keresését. Ebbe bevonhatóak a helyi rádiók, de érdemes plakátokkal is próbálkozni. Ha nincs chip a kutyánkban, keressük az Ebrendészetet, állatmenhelyeket és az állatmentő szervezeteket. Gazdátlan kutyák esetében keressék fel az első állatorvosi rendelőt, vagy hívják az állatvédői chip-ügyeletetünket: Szeged-belváros: 06-30-224-4208, Sándorfalva: 06-30-638-3532, a megyei chip-ügyelet száma: 06-30-280-2160, ahol a beültetett chip segítségével azonosíthatjuk az ebet, értesíthetjük gazdáját. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy napjainkra egyre több macskát is ellátnak chip-pel, így talált macskák esetében is érdemes chipet keresni!" - fogalmaz a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.