Bulvár

Jelentősen javultak a rákbetegek túlélési esélyei Nagy-Britanniában

Jelentősen javultak a rákbetegek túlélési esélyei Nagy-Britanniában

2016. augusztus 1., hétfő
Jelentősen javultak a rákbetegek túlélési esélyei Nagy-Britanniában

Az elmúlt évtizedek alatt jelentősen javultak a rákbetegek túlélési esélyei Nagy-Britanniában és manapság kétszer valószínűbb, hogy a páciensek legalább tíz évvel a diagnózis után is életben lesznek, mint harminc vagy negyven évvel ezelőtt.

A rák kezelésével foglalkozó Macmillan Cancer Support, az egyik legnagyobb brit jótékonysági szervezet által hétfőn ismertetett jelentés szerint az utóbbi csaknem ötven évben annyit javult a betegség gyógyításának minősége, hogy jelenleg több mint 170 ezer olyan páciens van életben, akinél az 1970-es vagy az 1980-as években állapították meg a rák valamilyen fajtáját. Közülük több mint 42 ezren azonban a rákkal összefüggő krónikus egészségi vagy anyagi gondokkal küszködnek - hívta fel a figyelmet a szervezet, hozzátéve, hogy a jobb túlélési arány bizonyos értelemben terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) és magára a társadalomra is. A Macmillan Cancer Support szerint a mostani 2,5 millióról 2030-ra négymillióra nő majd azon páciensek száma, akik legalább tíz évet élnek a rák megállapítása után. Becslések szerint jelenleg azonban a túlélők közül 625 ezren rossz egészségi állapotban vannak vagy rokkantak. A szervezet szerint a túlélési esélyek javulása a rák korai észlelésének, az orvostudomány fejlődésének - köztük a kifinomultabb műtéti technikák, a tucatnyi új kemoterápiás gyógyszer megjelenésének - köszönhető. A hererák esetében a túlélési ráta például 98 százalék Nagy-Britanniában, a betegség más fajtái - a tüdő- vagy épp a hasnyálmirigyrák - esetében viszont alig változtak a kilátások az elmúlt évtizedekben. A haladás nehézségeket is jelenthet - idézte a The Times című lap a szervezet orvos szakértőjét.

Jane Maher

szerint az NHS-nek a jövőben fel kell készülnie az olyan emberek ellátására, akiknek egészségi állapotát jelentősen rontják a rák kezelésének mellékhatásai. A szakember szorgalmazta, hogy a háziorvosok fordítsanak sokkal több időt és erőfeszítést azon betegeikre, akik már túl vannak a kezelésen. "A rák már nem feltétlenül jelent halálos ítéletet, és ez ünneplésre ad okot. De míg nem mindig végzetes, az életminőséget igenis megváltoztatja. Garantálnunk kell, hogy akik megküzdöttek a kórral vagy együtt élnek vele, jó minőségű életet éljenek és személyre szabott segítséget kapjanak" - foglalta össze Jane Maher.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.