Közélet

Helikopterrel kutatnak a parlagfű után Csongrád megyében + FOTÓK

Helikopterrel kutatnak a parlagfű után Csongrád megyében + FOTÓK

2016. augusztus 2., kedd
Helikopterrel kutatnak a parlagfű után Csongrád megyében + FOTÓK
parlagfukereses_helikoptettol04_gs

Augusztus elejétől egészen október közepéig tart a parlagfüves területek felderítése Csongrád megyében, a gyomnövény ugyanis az első komolyabb fagyokig szórja a polleneket - az allergiások nem kis keserűségére.

A földi felderítés július 1-jével kezdődött Csongrád megyében, ekkor még autóval, GPS-készülék segítségével térképezték fel a külső területeket, augusztus elejétől viszont a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya átállt a gyorsabb és hatékonyabb légi felderítésre.

Bódi Róberttől

, a Földügyi és Földmérési osztály vezetőjétől megtudtuk, megyeszerte több mint 326 ezer hektárt ellenőriznek az elkövetkező hetekben, július 31-ig 44 ezer hektárral végeztek - földi felderítésben. Eddig 11 parlagfűvel fertőzött területet regisztráltak, összesen 422 hektárnyi területen. Rossz hír azonban, hogy ezeken a földeken már megindult a gyomnövény virágzása; a száraz, szeles idő pedig kedvez a pollenek terjedésének. A pollentérkép szerint egyelőre alacsony a parlagfű pollen koncentrációja Csongrád megyében, de lévén, hogy erősen allergizáló növényről van szó, sajnos ez gyorsan emelkedhet - tette hozzá

Veszelovszki Andrea

a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Járványügyi és Igazgatási osztályvezetője. Az elmúlt évek tapasztalatira hivatkozva elmondta, a pollenek általában augusztus 3. és 4., valamint szeptember 1. hetében okozzák a legtöbb kellemetlenséget az allergiásoknak, a megelőzés érdekében kezdik meg az ellenőrzést már július legelején. Bírságot csak akkor szabhatnak ki a földtulajdonosra vagy területhasználóra, ha a parlagfű már virágzásnak indult, az irtást azonban a törvényi előírás szerint június 30-ig el kell végezni - folytatta

Papp Ferenc

, a kormányhivatal növényvédelmi felügyelője. A büntetés mértékre 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet, ez attól függ, mekkora területet és milyen mértékbe borít be a parlagfű. Tavaly mintegy 1,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a kormányhivatal, a szakember szerint azonban ez sem elegendő visszatartó erő ahhoz, hogy a tulajdonosok idejében megkezdjék a védekezést. A parlagfű-felderítésre indított légi ellenőrzés helikopterrel történik, kedden két alkalommal is felszálltak a szakemberek. A délelőtt folyamán Röszke, Mórahalom és Ruzsa környékét járták be, délután pedig a megye keleti és északi részén folytatják az ellenőrzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.