Bulvár

Előzetesben az M5-ösön elfogott embercsempész

Előzetesben az M5-ösön elfogott embercsempész

2016. augusztus 8., hétfő
Előzetesben az M5-ösön elfogott embercsempész

A Szegedi Járásbíróság szombaton nem jogerősen elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2016. szeptember hó 06. napjáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta

D. F.

gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy augusztus 5-én a reggeli órákban megállapodott ismeretlen megbízójával abban, hogy a szerb-magyar zöldhatár közelében más embercsempész segítségével az országba érkező 3 fő migráns személyt Budapestre szállít annak érdekében, hogy a migránsok további embercsempészek segítségével Németországba juthassanak. A fentieknek megfelelően augusztus 5-én 10 óra körüli időben 3 fő iraki állampolgár migráns személy szállt be a gyanúsított által vezetett személygépkocsiba, majd elindultak a szerb-magyar zöldhatár közeléből Budapest irányába az M5 autópályán. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei a csengelei pihenőhelyen vonták ellenőrzés alá a személygépkocsit, amelyben utazó migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A gyanúsított ily módon segítséget nyújtott a fenti migráns személyeknek ahhoz, hogy őket a zöldhatár mellől az általa vezetett személygépkocsival Budapestig szállítsa, tudva arról hogy a migránsok nem jogszerűen léptek az ország területére. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt megvalósítani látszó, büntetett előéletű, jelenleg is más büntetőeljárás hatálya alatt álló, megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező gyanúsított esetében megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, továbbá hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el. Ezen kívül megalapozottan lehet következtetni arra is, hogy az eljárás során ismeretlenül maradt megbízójával való összebeszélés útján, valamint bizonyítási eszközök elrejtésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.