Közélet

Elkülönítés vár a brit börtönökben a szélsőséges eszméket hirdető rabokra

Elkülönítés vár a brit börtönökben a szélsőséges eszméket hirdető rabokra

2016. augusztus 22., hétfő
Elkülönítés vár a brit börtönökben a szélsőséges eszméket hirdető rabokra

A brit kormány bejelentette hétfőn, hogy a jövőben elkülönítik a börtönökben a szélsőséges eszméket hirdető rabokat, hogy "ne tudják mások elméjét mérgezni".

Liz Truss

igazságügy-miniszter azt is közölte a BBC-vel, hogy a börtönök könyvtárainak polcairól eltávolítják a radikális műveket és szigorúbban fogják ellenőrizni a börtönpapok tevékenységét. Az intézkedéseket azt követően jelentette be a kormány, hogy egy frissen közölt jelentés szerint egyre nagyobb gondot jelent a szélsőséges iszlamizmus terjedése a szigetország börtöneiben. Egyre több a muszlim börtönbanda, szélsőséges rabok az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet támogatására szólítanak fel és fenyegetik a börtönőröket, rabtársaikat és a börtönpapokat. Egyes rabok önjelölt "emírként" lépnek fel, erőszakkal áttérítenek az iszlám hitre és radikalizálnak másokat. Liz Truss szerint nem szabad hagyni, hogy a szélsőséges rabok "mérgező ideológiát terjesszenek a többiek között". A BBC-nek azt mondta: speciális részlegeket alakítanak ki angliai és walesi börtönökben, hogy el tudják különíteni a "leginkább felforgató radikálisokat". A szakértők véleményét alapul véve erre már csak azért is szükség lehet kommentárok szerint, mert az angliai és a walesi börtönökben jelenleg nem tudják hatékonyan feltartóztatni a szélsőséges eszmék terjedését. A szigorú elkülönítés mellett a szakértők javasolták a kormánynak, hogy a börtönőrök kapjanak alaposabb képzést vallási és kulturális kérdésekben, illetve azt, hogy legyen szigorúbb a megtorlás azok esetében, akik erőszakkal fenyegetőznek vagy szélsőséges eszméket hirdetnek. Az elkülönítés kérdése Nagy-Britanniában Anjem Choudary miatt különösen nagy visszhangot váltott ki. A radikális hitszónokot július végén találták bűnösnek terrorizmus támogatásának vádjában, büntetését szeptemberben szabják ki, akár tízévi szabadságvesztéssel sújthatják. Choudary, akit húsz éve próbáltak rácsok mögé juttatni a hatóságok, többször is az Iszlám Állam terrorista szervezet támogatására szólított fel és több elítélt terroristára volt hatással. Sokan attól tartanak, hogy eszméit a börtönben is hirdetni fogja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.