Közélet

Czibere: 91 milliárd forintból folytatódik a komplex telepprogram

Czibere: 91 milliárd forintból folytatódik a komplex telepprogram

2016. augusztus 12., péntek
Czibere: 91 milliárd forintból folytatódik a komplex telepprogram

Augusztustól 91 milliárd forint áll rendelkezésre a komplex telepprogram folytatására - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Fejér megyei Sárkeresztúron tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Czibere Károly

elmondta: 47 milliárd forint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) van elkülönítve, a többi támogatás pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokból származik. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt összesen négymilliárd forintot fordítottak a komplex telepprogramra, utána meg eddig nyolcmilliárd jutott rá. Az államtitkár elmondta, hogy a karitatív szervezetek, egyházak, civilek, önkormányzatok bevonásával megvalósuló telepprogramok lényege nem lakásépítés vagy felújítás, hanem a közösségfejlesztés. Hozzátette: a szociális munka eszköztárával diagnózist állítanak fel, feltárják a problémáikat, majd saját erőforrásaik feltérképezése után megerősítik a közösségeket. Czibere Károly szerint, ha nem a szegregált telepeken élők saját erőforrásaira támaszkodik a program, akkor "a pénz elapadása után a rendszer összeomlik". Megjegyezte, hogy a közösségfejlesztés mellett képzésekkel, tanfolyamokkal a foglalkoztatási esélyek javítását érnék el, valamint az egészségügyi helyzetet javítanák szűrésekkel, megelőző programok szervezésével. Az államtitkár szólt arról is, hogy a 2011-ben elfogadott nemzeti felzárkózási stratégia tapasztalatait levonták. A komplex beavatkozásokat tartalmazó, megújított programok áprilisban elindultak, miután a kormány tavaly szeptemberben elfogadta a következő hat-hét év lépéseit meghatározó új stratégiát.

Varga Gábor

(Fidesz) a térség országgyűlési képviselője kiemelte: nehéz sorsú közösségről van szó Sárkeresztúron, az iskolában gyakorlatilag százszázalékos a roma gyerekek aránya. Rámutatott, hogy a szegregált területen élők a program révén nem új helyre költöznek és "nem is a telep kicsinosításáról és az ott élők magukra hagyásáról van szó", hanem visszavezetik őket a normális életbe és képessé teszik őket az önfenntartásra.

Bogdán Imre

, a Napkerék Egyesület vezetője kiemelte, hogy a korábbi telepprogram rendkívül sikeres volt Kaposváron. Közölte, hogy 4500 embert tudtak megszólítani, akik lakóépületeik felújítását maguk végezték el, miközben lakókörnyezetüket is megújították. 1500 ember képzéseken vett részt, a gyerekek fejlesztő foglalkozásokra jártak. A tanfolyamok sikeres elvégzése után a felnőtteket a helyi vállalkozók alkalmazták és ők a mai napig dolgoznak, megbecsült tagjai a társadalomnak.

Csutiné Turi Ibolya

, Sárkeresztúr független polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a település lakóinak több mint fele roma. A korábbi telepprogramról közölte: másfél évig tartott és sok képzést tartalmazott, ahol a romák megismerték saját lehetőségeiket, képességeiket, fejlesztették kompetenciáikat. Kőműves segédmunkást és parkgondozót képeztek, aminek eredményeként az érintettek bátrabbá váltak, jelentkeztek helyben a közmunkára, majd rendkívül sokan közülük ma már Székesfehérváron és Móron vállalnak munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.