Közélet

Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

2016. augusztus 4., csütörtök
Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

2016 második félévében 11 megyében összesen 29 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

A bírói tisztség ellátásához szükséges magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése végett a bíróságokon bírósági fogalmazók működnek – önálló hatáskörüket jogszabály állapítja meg. A jelentkezők a felvételi eljárás során írásbeli és szóbeli versenyvizsgát tesznek, melynek célja, hogy felmérje a pályázók jogi problémák felismerésére, eldöntésére, illetve álláspontja megfogalmazására vonatkozó képességeit, készségeit, továbbá az általános jogi műveltségét, szóbeli kifejező-, döntés- és konfliktuskezelési képességét. A felvételt nyert bírósági fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek, így részt vesznek a büntető, a polgári, a közigazgatási és munkajog területén az első- és másodfokú bírói munkában, de megismerik a cégbíróság munkáját, az ügyfélszolgálati irodák, kezelőirodák működését, határozat-tervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek a tárgyalásokon. A tapasztalatok alapján a fogalmazói időszakban megszerzett szakmai tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres, kiváló eredménnyel történő letételéhez. A fentieken túl a fogalmazók részt vesznek az ügyfélfogadási napokon, ahol beadványokat szerkesztenek és eljárásjogi ismeretekkel segítik a jogkereső állampolgárokat. Mindemellett a bírósági fogalmazóknak lehetőségük van külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon való részvételre, nyelvtudásuk továbbfejlesztésére is. A bírósági fogalmazók felvételi rendjéről szóló szabályzat (3/2016. (II.29.) OBH utasítás) hatályba lépésével a felvételi eljárás megújult és jelentősen bővült a megszerezhető többletpontok rendszere. A jelentkezés feltételeiről és a megújult felvételi eljárásról, versenyvizsgáról részletes információk elérhetőek a

www.birosag.hu

weboldalon, a Pályázatok címszó alatt. A pályázatot személyesen vagy postán az Országos Bírósági Hivatalba kell eljuttatni. A cím: 1055 Budapest, Szalay utca 16. A pályázatok beérkezésének határideje 2016. augusztus 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.