Közélet

A terrorizmus támogatása miatt elítéltek egy radikális brit hitszónokot

A terrorizmus támogatása miatt elítéltek egy radikális brit hitszónokot

2016. augusztus 16., kedd
A terrorizmus támogatása miatt elítéltek egy radikális brit hitszónokot

Bűnösnek találta terrorizmus támogatásának vádjában a londoni központi büntetőbíróság Anjem Choudary radikális brit muszlim hitszónokot és társát, Mohammed Mizanur Rahmant.

A két férfi ellen egy évvel ezelőtt emeltek vádat. Ügyükben július 28-án született ítélet, amelyet jogi okokból csak kedden ismertettek. Büntetésüket szeptember 6-án hirdetik ki, akár tízévi szabadságvesztéssel is sújthatják őket.

Anjem Choudary

többször is az Iszlám Állam terrorista szervezet és annak vezetője,

Abu Bakr al-Bagdadi

támogatására szólított fel előadásain, amelyeket aztán a világhálón is közzétett. Mindkettőjüket 2014. szeptember 25-én tartóztatták le a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának összehangolt akciójában azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagjai. A Scotland Yard akkor kilenc embert vett őrizetbe. Az Iszlám Állam betiltott szervezet Nagy-Britanniában, így a tagság már önmagában bűncselekmény. A radikális hitszónok korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. Akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később "iszlám forradalom" kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit. A 49 éves Choudary egy ízben arra is felszólította követőit, hogy állítólagos homoszexualitása miatt kövezzék halálra Peter Mandelsont, az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb veteránját. A terrorelhárítás csaknem 20 éve igyekezett bíróság elé állítani a hitszónokot, akit azzal vádol, hogy az általa vezetett - törvényen kívüli - szervezetekkel együtt fiatalokat toborzott és radikalizált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.