Közélet

A Fülöp-szigetekről is érdeklődnek az ÁGOTA Alapítvány KÁSZPEM rendszertana iránt

A Fülöp-szigetekről is érdeklődnek az ÁGOTA Alapítvány KÁSZPEM rendszertana iránt

2016. augusztus 5., péntek
A Fülöp-szigetekről is érdeklődnek az ÁGOTA Alapítvány KÁSZPEM rendszertana iránt
fulopszigeteki_latogatok_agota01_gs

Szegeden, az ÁGOTA Alapítványnál és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójánál vendégeskedtek szerdán, a Fülöp-szigeteki Manilából a Mária misszionáriusai szerzetesrendhez tartozó Acay, egy veszélyeztetett fiatalokat felkaroló alapítvány vezetői, munkatársai.

Portálunknak elmondták, a Fülöp-szigeteken is komoly kihívást jelent a családjukat veszített, utcán csellengő gyermekek sorsának rendezése, jövőjük biztosítása. Csak Manilában a hivatalos statisztikák 250 ezer veszélyeztetett gyermeket tartanak számon, nem hivatalos statisztikák pedig még magasabb számokról tesznek jelentést. Ezekkel a fiatalokkal egyrészről az állam is igyekszik foglalkozni erejéhez mérten, különböző központokat hozva létre, ahol elsősorban a 16 éven aluli, családjukat veszített, veszélyeztetett sorsú gyermekek élnek, találhatnak otthont.

fulopszigeteki_latogatok_agota02_gs

Sokkal nagyobb azonban a szerepük a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyházaknak – sok száz ilyen szervezet tesz komoly erőfeszítéseket nap mint nap az érintett gyermekekért. A 16-18 év közötti, legkritikusabb életkorban lévő gyermekekkel külön szervezetek, családok és állami intézmények foglalkoznak. A 18 éven felüliek pedig már felnőttnek tekintendők, ők kikerülnek az állami centrumokból. Rámutattak, sajátos és roppant bonyolult a helyzetük azoknak, akiket nem tud védőszárnyai alá venni a gyermekvédelmi rendszer. Ők gengekhez csapódnak, ezekben keresnek oltalmat, társaságot, ám ezek között a gengek között sokszor éles a harc.

fulopszigeteki_latogatok_agota03_gs

A filippínó vendégek elárulták, Manilában a magyar Edit nővér hozott léte és működtett egy az ÁGOTA-hoz hasonló, a veszélyeztetett fiatalokat támogató, felkaroló alapítványt. Az ő hazáját, gyökereit szerették volna megismerni magyarországi látogatásukkal, és a nővér egy volt gimnáziumi osztálytársa

Szabó Andrea

hozta össze az Acayt az ÁGOTA-val, melynek küldetése és programja rendkívüli módon felkeltette az érdeklődésüket. Bár a Fülöp-szigeteki szervezet jobbára a rendkívüli módon sérült, megsebzett gyermekek gyógyításában, kezelésében tud szerepet vállalni, az ÁGOTA pedig a prevencióban, a megelőzésben, a látogatók úgy fogalmaztak: több terápiás módszerüket, gyakorlatukat beépíthetőnek tartják a saját tréningrendszerükbe is. Elsősorban a 15 napos bentlakásos tréningjük első, önismereti fázisában lehet helye és szerepe az ÁGOTA-tól ellesett módszereknek. Mint mondták, jó lenne, ha Manilában is minél inkább a prevencióra lehetne a hangsúlyt, ám ez egyelőre távoli cél. Közös vonásként figyeltek fel arra, hogy az Acay és az ÁGOTA is a gyermekekre, a gyermekek szükségleteire fókuszál, a gyermekközpontú szemléletet tűzte zászlajára.

fulopszigeteki_latogatok_agota04_gs

A vendégek ellátogattak a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának,

Foltán József

módszertani gyermekotthonába is. Ezzel együtt

Kothencz Jánossal

folytattak megbeszélést szakma módszertani kérdésekről. Mindkét fél együttműködni kíván a jövőben is egymással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.